Hoppa till innehåll

Tipsa anställda om förmåner på Kollektivavtalets dag

Pension och försäkring

16 mars 2023

Den 17 mars är Kollektivavtalet dag. Lär dig mer om tjänstepension och försäkringar genom att gå ett kostnadsfritt webbinarium. Tipsa gärna dina anställda också då det finns webbinarier även för dem.

Av alla förmåner du kan ge dina anställda är pension och försäkring via jobbet den absolut bästa. Du ger de anställda trygghet – både nu och i framtiden. Försäkringarna ger ett extra skydd vid många situationer i livet och fungerar som ett komplement till det som de anställda har rätt till enligt lag. Vilken typ av försäkringsskydd de anställda ska ha beror på om de är arbetare eller tjänstemän.

Pension – för dina anställda arbetare heter den kollektivavtalade tjänstepensionen Avtalspension SAF-LO och för tjänstemän ITP. Arbetarnas tjänstepension administreras av Fora, medan tjänstemännens administreras av Collectum.

När en anställd ska vara föräldraledig – För privatanställda arbetare med kollektivavtal finns Föräldrapenningtillägget (FPT) som ger extra pengar vid föräldraledighet. Tjänstemän har oftast föräldralön genom kollektivavtalet.

Om en anställd blir sjuk - för anställda arbetare heter sjukförsäkringen Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS) och ger ersättning från dag 15. Anställda tjänstemän har kollektivavtalad sjuklön från dag 15 och ITP sjukpension som ger ersättning från dag 91.

Om en anställd råkar ut för en olycka - Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) omfattar alla anställda, även företagare och vd. Om olyckan är framme och en anställd skadar sig på jobbet eller till och från jobbet kan försäkringen ge ersättning.

Om en anställd dör - Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) ger familjen ett skattefritt engångsbelopp om en anställd dör. Den anställda har även möjlighet att välja till familjeskydd och återbetalningsskydd inom ramen för sin tjänstepension.

Uppsägning – genom omställningsstöd kan anställda få hjälp att gå vidare i arbetslivet. Stödet gäller när uppsägningen beror på arbetsbrist, sjukdom eller efter att en tidsbegränsad anställning löpt ut. Beroende på den anställdas ålder och anställningstid kan även en ekonomisk ersättning betalas ut. Arbetare får stöd genom Trygghetsfonden TSL och tjänstemän får stöd av omställningsorganisationen TRR.

Om en anställd ska kompetensutveckla sig – genom kompetensstöd kan den anställda ha möjlighet att studera mitt i arbetslivet med syftet att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden. Arbetare får stöd genom Trygghetsfonden TSL och tjänstemän får hjälp av TRR.

På avtalat.se kan du och dina anställda lära er mer om de förmåner som ingår i kollektivavtalet. Passa på att även gå ett kostnadsfritt webbinarium för att lära dig mer. Tipsa även dina anställda då det finns webbinarier för både arbetare och tjänstemän.

Läs mer på avtalat.se/kollektivavtaletsdag

Du vet väl förresten av vi just nu förhandlar fram nya kollektivavtal? Läs mer på https://www.in.se/avtal2023.