Hoppa till innehåll

Pensionsnytt från IN februari 2023

Pension och försäkring

02 mars 2023

Här kan du läsa den senaste informationen från IN om pensioner.

Om Tjänstemän via Collectum

Röda kuvertet på väg till dina anställda tjänstemän

Under mars kommer era anställda tjänstemän att få sina röda kuvertet med årsbesked om tjänstepensionen ITP. Antingen per post eller digitalt i Kivra. Årsbeskedet innehåller en prognos över framtida tjänstepension och besked om vad tjänstemannen tjänat in för tjänstepension.

Varför varierar premierna för tjänstemännens pensioner fast procentsatsen är bestämd?

Premien påverkas av mer än individuella faktorer, som till exempel nya uppgifter om anställdas lön. Några anledningar till att premien justeras är att basbeloppen ändras vid årsskiftet, att medellivslängden i Sverige ökar eller att sjukskrivningarna blir fler – eller färre. Läs mer här: Kostnaderna för tjänstepensionen beror på många olika faktorer | Alecta

Kompletterande premier, delpensionspremier

Intjänandeåldern för ITP 1 den premiebestämda pensionsplanen) har, efter förhandling mellan Svenskt Näringsliv och PTK, förlängts ett år till 66. I och med det kommer även delpensionpremie att debiteras arbetsgivaren ytterligare ett år för de anställda som tillhör ITP plan 1.

Rabatt på premierna till ITP 2 och kompensation till pensionärerna för inflationen

Under 2023 sänks företagets pensionskostnader när Alecta inför premiereduktion för premier till ITP 2 dvs den förmånsbestämda ålders- och familjepension, och fortsatta premiereduktioner för riskförsäkringar.

I samband med detta höjs den förmånsbestämda pension (ITP 2) under utbetalning till företagens pensionerade medarbetare- Och värdet på intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut höjs också. Detta beror på försäkringarnas konsolideringsgrad.

Om Arbetare via FORA

Uppdatera de preliminära lönerna

Under januari ska INs medlemsföretag, liksom övriga 150 000 företag med Foraförsäkringar, rapporterade era slutliga löneuppgifter till Fora.

När de slutliga lönerna är rapporterade gör Fora en årsavräkning, och räknar ut den slutliga kostnaden för året och jämför den med hur mycket pengar ni på företaget redan har betalat. Oavsett om ni har betalat för lite eller för mycket justerar Fora detta på februarifakturan.

Så går det till: fakturering under året baseras på preliminära löner. Och slutavräkning i januari

Under året betalar företaget en preliminär kostnad för försäkringsavtalet, baserat på de preliminära löner som anmälts till Fora. När som helst under året fram till mitten av november kan ni på företaget uppdatera de totala lönesummorna för arbetare respektive tjänstemän som ligger till grund för de preliminära lönerna ni anmält för 2023. Det finns en särskild tjänst på Mina sidor under fliken Rapportering för detta. Klicka sedan på Preliminära löneuppgifter i vänstermenyn.

Nu får nyanställda information om Avtalspension SAF- LO

Just nu gör Fora ett stort brevutskick med information om Avtalspension SAF-LO. Det går ut till alla som du som arbetsgivare rapporterade in som nyanställd arbetare i samband med lönerapporteringen. De informeras om påbörjat intjänande av tjänstepension Avtalspension SAF-LO och de val de kan göra.