Hoppa till innehåll

Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet

Arbetsmiljö

06 december 2022

Antalet kvinnor i installationsbranschen ökar, och därmed även behovet av att lyfta frågor som menshälsa och graviditet. Fräscha toaletter med rinnande vatten och kunskap om hur man undersöker vilka arbetsuppgifter som funkar för gravida är frågor som Installatörsföretagens medlemmar nu ska få hjälp att lyfta i en satsning från arbetsmarknadens parter och Prevent.

Tillsammans med ett stort antal aktörer inom byggsektorn har Installatörsföretagen varit med och tagit fram ett nytt material som ska vägleda och underlätta arbetsmiljöarbetet i dessa frågor. Materialet tar upp allt från lagstiftning till arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida och ammande, till hur personalutrymmen och toaletter behöver se ut.

- Vi vill göra det mer attraktivt för kvinnor att söka sig till vår bransch och då behöver vi skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Vi får ofta frågor om exempelvis riskbedömningar för gravida, så behovet av ökad kunskap i de här frågorna är stort, säger Rickard Lindberg, expert säkerhet och hälsa, Installatörsföretagen.

Materialet består av checklistor, filmer, diskussionsfrågor och en digital folder. Målgruppen är i första hand chefer och skyddsombud i byggsektorn, i andra hand övriga medarbetare.

Bakom satsningen står Byggföretagen, Byggnads, Svenska Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Målarna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen och Seko.

Läs mer och ta del av materialet här.