Hoppa till innehåll

Premierabatt för ITP 2-planen för 2023

Arbetsgivarfrågor

07 december 2022

Styrelsen för administrationsbolaget Alecta har beslutat att införa premiereduktion, om i genomsnitt 40 %, för förmånsbestämd ålders- och familjepension via ITP2, samt att fortsätta ge premiereduktioner för riskförsäkringar för 2023.

Alecta sänker därmed premierna som företagen behöver betala, för andra året i rad. Som en följd av lägre marknadsräntor och ökad livslängd höjde Alecta under perioden 2011-2020 successivt premierna i ITP 2. Men för 2022 sänktes premierna genom att en premiereduktion på 30 procent infördes. Den senaste tidens ränteuppgångar har lett till kraftigt höjd konsolideringsnivå för Alectas förmånsbestämda försäkringar vilket möjliggör fortsatta sänkningar. Även sjukförsäkring med samt premiebefrielse vid sjukdom och föräldraledighet rabatteras.

– Det är väldigt bra att Alecta genom dessa premiereduktioner kan bidra till att svenska företag minskar sina kostnader, särskilt när vi befinner oss i oroliga ekonomiska tider. Vi är ett bolag som ägs av våra kunder och det här är ett tydligt exempel på stabiliteten och styrkan i vår ömsesidiga modell, säger Magnus Billing, vd på Alecta.

Här kan du läsa mer om varför premierna för ITP2 planen varierar från år till år

Har företaget en alternativ pensionslösning för vissa tjänstemän?

Har företaget erbjudit vissa tjänstemän ert eget alternativ till ITP? Då är det den lösningen som gäller. Dessa pensionslösningar omfattas inte av Alectas hantering. Arbetsgivaren blir också fri från den oavsiktliga påverkan på de så kallade tiotaggarnas pensionsinbetalningar som eventuella premierabatter från Alecta kan leda till.

Läs mer om tiotaggarlösningar här

Förmånsbestämda pensionen inflationsskyddas

Samtidigt beslutades det om uppräkning av pågående utbetalningar och intjänade pensionsrätter, för arbetstagare som omfattas av den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP 2. Uppräkningen på 10,84 procent motsvarar inflationen det senaste året. Beslutet gäller pensioner under utbetalning samt intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut.

- Tjänstepensionen har stor betydelse för pensionärernas ekonomi. Den här höjningen på nästan 11% innebär i genomsnitt mer än 500 kr per månad för en pensionär som arbetat som tjänsteman i privat sektor under sitt yrkesliv, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

- Alecta har höjt pensionsutbetalningarna i takt med inflationen sedan ITP-planens tillkomst 1960. Utan dessa pensionstillägg under åren hade pensionerna varit mycket lägre i höga åldrar, fortsätter han.