Hoppa till innehåll

Välkommen till våra Elsäkerhetsdagar!

Seminarie, Visa alla

24 oktober 2022

Äntligen är det dags för Installatörsföretagens elsäkerhetsdagar! Under hösten gör vi inte mindre än 20 stopp runt om i landet där vi bland annat har workshops, informerar om Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter och inte minst, lanserar Installatörsföretagens nya anvisning ADAM.

Dagarna består av följande

EvA

Introduktion EvA, Elsäkerhet vid arbete, bygger på såväl SS-EN 50110-1 Skötsel av elektriska anläggningar som på AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljö. Vi förklarar varför kombinationen, som är unik för EvA, är nödvändig för att få säkrare arbetsplatser och minska antalet elolyckor.

Workshop Det administrativa arbetet kring ett elinstallationsarbete måste ligga på en nivå som både garanterar att arbetsmiljöarbetet blir korrekt utfört, men som samtidigt är smidigt och genomförbart. Helt grundläggande för att lyckas med sin elsäkerhetsplanering är att ha en fungerande rutin. I EvA-workshop får du ta fram rutinen för ditt företag.

ADAM

Introduktion EvA handlar om arbetsmiljö medan ADAM, Anläggningssäkerhet Dokumentation Ansvar Metod, handlar om hur vi ska få en säker och ändamålsenlig elanläggning. ADAM täcker allt ifrån hur elfirman ska utföra elinstallationerna till hur innehavaren ska kunna ansvara för sin elanläggning. Vi förklarar hur det hänger ihop och vilka verktyg som finns.

Workshop Innehavaren ställs inför nya krav den 1 dec 2022. En rutin för hur elanläggningen ska kontrolleras, vem som ska utföra kontrollen och hur ofta den ska utföras, ska vara framtagen det datumet. Här finns en ny marknad för dig. I ADAM-workshop får du ta fram en sådan rutin, med hjälp av verktyget IN-Elkontroll.

Utmaningar och möjligheter

Det har nu gått några år sedan den nya elsäkerhetslagen trädde i kraft och föreskriften ELSÄK-FS 2006:1 drogs in. Vad är era önskemål, frågor och slutsatser som medlemsföretag? Hur arbetar du med Egenkontrollprogrammet? Använder du Säker El? Stora frågor, små frågor? Vi är nyfikna på hur du ser på utmaningar och möjligheter inom elsäkerhetsområdet och hur Installatörsföretagen kan hjälpa dig.

Du hittar anmälan till seminariets samtliga datum och orter via länkarna nedan. Elsäkerhetsdagen är konstadsfri!

Eva och Adam
  • Elsäkerhet vid arbete

    Webbsida Elsäkerhet vid arbete omfattar de elrelaterade arbetsmiljörisker och säkerhetsåtgärder som elektriker och andra professionella utövare behöver hantera i sitt arbete. Detta innefattar alltså fler än elektriker. Detta har det tidigare reglerats genom en europastandard samt i Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSÄK-FS 2006:1 – en föreskrift som nu har dragits in.
  • ADAM - Anläggningssäkerhet

    Webbsida Anläggningssäkerhet handlar om att de elinstallationer som utförs åt innehavaren är säkra för person, husdjur och egendom. Här beskriver vi vårt koncept ADAM.