Hoppa till innehåll

Tjänstepensionens dag

Arbetsgivarfrågor

20 september 2022

Tjänstepensionens dag handlar om att du som arbetsgivare med kollektivavtal betalar, som del av ersättningen för arbetet, in pengar till dina anställdas pension. Det firar vi alla tillsammans den 27 september. Vill du berätta om fördelarna med tjänstepension för dina anställda? Vi på Installatörsföretagen har med hjälp av Avtalat satt samman material som du enkelt kan dela för att visa fördelarna med tjänstepension.

Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att teckna, betala och administrera kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för dina anställda. Pensionen dina anställda får via jobbet fungerar som ett försäkringspaket. Det består dels av tjänstepension och flera försäkringar som ger extra skydd när saker händer under och efter arbetslivet. Kort och gott - alla arbetsgivare som har kollektivavtal betalar, som del av ersättningen för arbetet, in pengar till sina anställdas pension, och det firar vi tillsammans på Tjänstepensionens dag den 27 september.

På Tjänstepensionens dag har du möjlighet att berätta för dina anställda om fördelarna med tjänstepension:

Den 27 september kommer något nytt att hända på Tjänstepensionens dags hemsida, något som kanske kan roa både dig och dina anställda. Men fram till dess hinner du förbereda dig genom att ta del av den information ovan som vi alltid erbjuder.

Bakgrund:

Inom privat sektor är det Svenskt Näringsliv tillsammans med LO, och Svenskt Näringsliv tillsammans med PTK som förhandlat fram kollektivavtalen som säger att anställda ska ha pension och ett antal försäkringar via jobbet. Avtalat finns till för att informera dig som arbetsgivare och dina anställda.

Genom bland annat enkla checklistor hjälper Avtalat dig som arbetsgivare att ha koll på dina anställdas tjänstepensioner och hur du ska administrera dem. Det finns bland annat en checklista med information om vad du ska göra när en anställd ska gå i pension. All information och länkar hittar du på Avtalats webb.