Hoppa till innehåll

Ja från Riksdagen till reform av svensk arbetsmarknad

Om Installatörsföretagen

09 juni 2022

Riksdagen fattade den 8 juni beslut om en reformerad arbetsrätt. Reformen innebär förändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) och stor möjlighet för den enskilde till omställning och kompetensutveckling.

Efter många olika turer är nu en reformerad arbetsmarknad ett faktum. Riksdagens sa den 8 juni ”ja” till propositionen ”Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden”. Beslutet innebär en reformerad arbetsrätt, ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Syftet med stöden är att stärka enskilda personers ställning på arbetsmarknaden.

”Vi på Installatörsföretagen tycker det är väldigt positivt att Riksdagen fattat detta beslut. Reformen av svensk arbetsmarknad som nu är ett faktum är en framgång för den svenska modellen”, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Lagändringarna träder i kraft den 30 juni 2022 men börjar tillämpas först den 1 oktober 2022.

Mer information

Mer information om vad de nya reglerna innebär hittar du här, både i text och film (inlogg krävs).

Installatörsföretagen håller webbinarium i september

Du kan redan nu anmäla dig till höstens webbinarium där vi kommer gå igenom ändringarna samt hur de kommer påverka våra olika kollektivavtal. Anmäl dig redan nu!

Anmälan webbinarium 2022-09-01

Anmälan webbinarium 2022-09-07