Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Tre saker att tänka på när du planerar dina affärer

Lönsamhet & företagande, Visa alla

22 april 2022

Att ha koll på sin omvärld och göra prognoser framåt är en absolut nödvändighet. Nu är det kanske viktigare än någonsin då osäkra omvärldsfaktorer som stigande materialpriser och hotet om cementbrist är högst påtagliga. Vi har därför listat de tre viktigaste sakerna att tänka på när du planerar din kommande affär.

1. Välj din kund

Det är bra att se över vilka kunder man bearbetar eller ger offerter till. Om exempelvis husbyggnad ser ut att gå ner kraftigt kommer antagligen fler aktörer att ge bud på den typen av projekt som väl genomförs och därmed blir det en ökad prispress. På motsvarande sätt kan konkurrensen vara lägre på en marknad i tillväxt.

2. Se över avtalen

Det är viktigt att skriva in prisjusteringsklausuler för material i första hand. Även stilleståndsersättning är viktigt nu när det går mot att Cementas avtal för Slite faktiskt inte har någon lösning efter sista december. Försenade materielleveranser kan förhindra både ert arbete och andra entreprenörer som ni är beroende av.

3. Se upp med viten

Riskbedöm alla former av viten i tidsplanen. Det är många omvärldsfaktorer som är svårbedömda just nu. Händelser långt bortom er påverkan kan ställa till det rejält. Se till att det inte kostar er både genom utebliven intäkt och viteskostnader.

Insikterna kommer från Installatörsföretagens konjunkturrapport Marknadsläget våren 2022.