Hoppa till innehåll

Ny standard för vattenfelsbrytare

VS (rör), Visa alla

15 februari 2022

Branschen och försäkringsbolagen har enats om en provningsstandard och krav för typgodkännande för vattenfelsbrytare. Genom att standardisera kontrollen säkerställs kvalitén och underlättar samtidigt för dig som medlem att välja rätt material i dina kommande arbeten.

Vattenfelsbrytare är ingen ny uppfinning, men först nu har branschen och försäkringsbolagen enats om en provningsstandard och krav för typgodkännande. Det innebär att vvs-branschen får samma förhållningssätt till vattenfelsbrytare som elbranschen har till jordfelsbrytare, vilket är ett stort steg mot färre vattenskador.

- Idag finns två godkända vattenfelsbrytare som våra medlemmar kan erbjuda sina kunder. En uppmaning till dig som installatör är att alltid se till att du kollar med kunden om de kan få installationsbidrag från sitt försäkringsbolag. Vissa ger exempelvis 3 000 kr plus rotavdrag, menar Hans Söderström expert installationsteknik på Installatörsföretagen.

Den nya standarden för vattenfelsbrytare gör att installatören känna sig trygg med de produkter som är kontrollerade och godkända. Genom att installera de produkterna kan antalet vattenskador begränsas från läckande tappvattensystem.

- Vattenfelsbrytare är en produkt att använda i framtida smarta fastigheter. Var tydlig mot din kund och erbjud endast godkända produkter. Det finns fotfarande flera produkter på marknaden som inte är så bra och då inte heller godkända, avslutar Hans.

> Läs mer om detta hos Säker Vatten

Fakta vattenfelsbrytare

Vattenfelsbrytare övervakar hela tappvatteninstallationen genom regelbunden mätning för att identifiera läckage och stänga av vattnet centralt.