Hoppa till innehåll

Gör lönerapporteringen till Fora innan 31 januari

Arbetsgivarfrågor

27 januari 2022

Alla medlemsföretag med anställda ska rapportera de faktiskt utbetalda lönerna, och korrekt kollektivavtal, för 2021 (de slutliga lönerna) till Fora senast den 31 januari. Har du inte gjort det gäller det att vara snabb, rapporteringen är bara öppen några dagar till.

Om du har missat att anmäla anställda som fyllt 24 år under 2021 ska du göra det. År 2021 är inträdesåldern i avtalspensionen 24 år, 2022 sänks den till 23 år. Fora sköter de kollektivavtalade försäkringarna och pensionerna som ditt företag tecknat avtal om som del i ert kollektivavtal för era anställda arbetare. Att hantera försäkringarna korrekt är därför i företagets eget intresse.

De slutliga (faktiskt utbetalade) lönerna som du rapporterar används till att räkna ut ert företags faktiska kostnad för försäkringar och tjänstepension för 2021. När ni har rapporterat företagets slutliga löner, nu i januari, räknar Fora ut den korrekta premiekostnaden för året. Det jämförs med hur mycket pengar ni redan betalat in via de preliminära fakturorna under 2021. På Forafakturan i februari justeras sedan om ni har betalat för lite eller för mycket under året.

De uppgifter du rapporterar om dina anställda, ger underlag för Fora att beräkna och föra över pensionspremier till deras pensionsförvaltare.

För att rapportera loggar du in på Mina sidor på fora.se. Du som ska rapportera behöver ha e-legitimation och vara registrerad som huvudadministratör eller administratör för företaget.

  • Läs om lönerapporteringen på Foras webbplats
  • Anmäl huvudadministratör på Foras webbplats
  • Om du har frågor kan du ringa till Foras kundservice på tel: 08-787 40 10 

Uppdatera löneuppgifterna inför 2022 med era 23-åringar

I år, 2022, sänks inträdesåldern för ålderspension till 23 år. Det innebär att du som arbetsgivare kan behöva uppdatera ditt företags löneuppgifter hos Fora. När du uppdaterar underlaget för faktureringen undviker du för låga inbetalningar till Avtalspension SAF-LO under det kommande året

Du som arbetsgivare kan göra uppdateringen i samband med att du rapporterar in de slutliga lönerna för 2021 eller som en korrigering via webbtjänsten Mina sidor hos Fora, på samma sätt som du alltid kan göra med nyanställda och anställningar som avslutas under löpande år. Håller du rapportering aktuell blir fakturorna mer korrekta och efterdebiteringen lägre.

Kompletterande pensionspremier och särskilda tillägg

Du kommer väl ihåg att ange ”rätt” kollektivavtal för dina anställda, så att även kompletterande pensionspremier och Särskilda tillägg blir korrekta?

Fora utgår från de uppgifter du lämnar om vilka kollektivavtal ni tillämpar. Tillämpar ditt företag mer än ett arbetaravtal måste du försäkra dig om att alla anställda är uppmärkta med vilket kollektivavtal du tillämpar för var och en. Avsättningarna varierar mellan avtalen och är del i kollektivavtalsskyldigheten.