Hoppa till innehåll

Så ökar vi takten, minister Strandhäll!

Aktuellt

01 december 2021

Vi välkomnar statsrådet Annika Strandhäll till regeringens viktigaste post, som klimat- och miljöminister. Vi är helt överens om att vi måste öka takten i samhällets energi- och klimatomställning. Här är tre nycklar till framgång.

I regeringsförklaringen talades det om en grön industriell revolution. Fossilfri stålproduktion. Batterifabriker. Eldrivna tunga lastbilar. Det minskar utsläppen och ger tusentals nya arbetstillfällen – i hela landet.

Nycklarna till denna omställning är elektrifiering, energieffektivisering och kompetensförsörjning.

Elektrifiering

Elektrifiering är nyckeln till att kunna minska samhällets utsläpp av växthusgaser. Vare sig det handlar om att ställa om industrins produktion eller fossilfria transporter så kommer behovet av elektricitet att öka. Installationsbranschen och våra medlemmar genomför en stor del av detta arbete. De sätter upp laddstolpar, installerar solceller och har en framtida viktig roll när det kommer till att fastigheter ska kopplas ihop med vårt energisystem. Vi representerar också företagen som bygger och rustar elnäten. För att se till att elektrifieringen sker i en snabbare takt behöver vi tydliga mål och incitament för att få det att hända nu. Vi behöver också skapa förutsättningar för ett flexibelt elsystem som möjliggör såväl förflyttning av mer energi i form av ökad kapacitet som för mikroproduktion av el. Då kan vi trappa upp takten för utbyggnaden av ny infrastruktur och tillgängliggöra mer energi för den hållbara omställningen.

Energieffektivisering

Vi behöver mer energi för att kunna elektrifiera, absolut. Men vi talar alldeles för lite om att använda den energi vi redan har mer effektivt. Vi behöver större satsningar på energieffektivisering som ökar incitamentet för fastighetsägare att genomföra energibesparande åtgärder. Redan idag kan vi frigöra stora mängder energi i våra befintliga fastigheter, vilket kan lösa flera av våra kapacitetsutmaningar. Dessutom behöver vi skapa möjligheter för fler klimatsmarta lösningar som reducerar såväl resurs- som energibehov genom att utöka bidraget för gröna tekniker. Oavsett vilken energikälla som ska förse oss med elektricitet har vi mycket att vinna på att reducera våra energibehov, då kan vi snabba på vår gröna omställning.

Kompetensförsörjning

Installationsbranschen och dess medarbetare är avgörande för Sveriges klimatomställning genom sin kunskap inom elektrifiering och energieffektivisering. Redan idag finns stora utmaningar att hitta rätt kompetens som kan göra omställningen möjlig. Det är någonting som regeringen måste ta i beaktan när vi ökar takten på elektrifieringen, bygger ut elnätet och genomför nybyggnationer och renoveringar av befintliga bostäder. Ambitionerna är det inget fel på. Men de måste följas av lika ambitiösa satsningar på kompetensförsörjning. Saknas de som ska göra jobbet kommer jobbet inte bli gjort.

Kort och gott - Sverige har stora utmaningar när det kommer till att ställa om till ett hållbart samhälle, och bygg- och installationsbranschen är en viktig nyckel till omställningen. Därför är vår uppmaning till Annika Strandhäll – det finns ingen tid att ödsla. Vi måste skapa grunden för klimatomställningen nu.