Hoppa till innehåll

Landets kommuner vill energieffektivisera

Branschfrågor, Visa alla

17 december 2021

Två tredjedelar av landets kommunpolitiker ser energieffektivisering som mycket viktigt för att nå klimatmålen. Det visar en ny undersökning som genomförts av Energieffektiviseringsföretagen.

– Här finns affärer att hämta för dig som jobbar i installationsbranschen. Hjälp din kommun att spara pengar, tid och klimat med energieffektivisering, säger Helen Magnusson Energi- och hållbarhetsexpert på Installatörsföretagen.

Ny modell gör upphandlingen enklare

Energieffektiviseringsföretagen har tagit fram en ny modell, EnOff, för upphandling av energieffektivisering i offentliga byggnader. Med EnOff räcker det med en upphandling för att effektivisera ett helt bestånd med flera byggnader.
– Kommunerna vill energieffektivisera mer, och vi i branschen måste göra det enklare för dem att komma i gång och erbjuda lösningar som fungerar i praktiken. Det är bra både för kommunerna, leverantörerna och klimatet. Vi behöver få i gång en renoveringsvåg i Sverige och hoppas att en enklare upphandlingsmodell kan bidra till det, säger Lotta Bångens, vd för Energieffektiviseringsföretagen.

Mer information

2 243 kommunpolitiker och fastighetsansvariga tjänstemän från 143 av landets 290 kommuner deltog i enkäten. Båda grupperna upplever att det finns behov av energieffektivisering av kommunens egna fastigheter. 60 procent av de ansvariga tjänstemännen vill att arbetet ska prioriteras högre.

Här kan du som installatör se hur du kan jobba med EnOff-modellen: Energieffektivisering i offentlig sektor

Energieffektiviseringsföretagen: En-sida-om-EnOff-21-11-26.pdf

Energieffektiviseringsföretagen: 10 tips om hur du beskriver nyttan med energieffektivisering i fastigheter