Hoppa till innehåll

Helglön för timavlönade installatörer på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl

Arbetsgivarfrågor

03 december 2021

När har montören rätt till helglön? Vilka krav måste vara uppfyllda och måste månen stå i rätt position för att kraven ska vara uppfyllda? Riktigt så illa är det inte utan vi kan hålla oss till Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl och reder ut vad reglerna i 4 § mom 1 innebär.

I Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl regleras helglön för timavlönade i § 4 mom 1. Här framgår det att när nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, annandag påsk, 1 maj, Kristi Himmelsfärdsdagen, nationaldagen, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton infaller på en arbetsfri vardag utges helglön i form av bibehållen lön för timavlönade.

Förutsättningen är att den timavlönade installatören ska ha arbetat full arbetstid dels dagen närmast före, dels dagen närmast efter helgdagen – de så kallade kontaktdagarna.

Vad gäller vid sjukdom eller beviljad ledighet?

Rätt till helglön, gäller även om den timavlönade:

  1. har varit sjuk (de första 14 dagarna)
  2. haft beviljad ledighet
  3. haft semester eller varit permitterad
  4. varit föräldraledig
  5. tillfälligt vårdat sjukt barn så kallad vab

Rätten till helglön för punkterna 2-5 ovan gäller endast under de första fyra veckorna av den beviljade ledigheten.

Om den arbetsfria dagen infaller under en sjuklöneperiod, punkt 1 ovan, utges inte helglön i form av bibehållen lön, utan istället i form av sjuklön.

När har då den anställde inte rätt till helglön?

Helglön ges inte om den anställde:

  • varit sjuk mer än 14 dagar
  • är på en ledighetsperiod som pågått i mer än 4 veckor
  • är olovligt frånvarande

Har den timavlönade arbetstagaren fått ersättning från Försäkringskassan för den aktuella dagen utbetalas inte helglön. Därför är det viktigt att se hur eventuell frånvaro som berättigar till dessa ersättningar är anmäld eller sökt. Vår rekommendation är att om en anställd uppfyller kraven för helglön så ska den anställde få helglön om det råder osäkerhet om hen erhållit ersättning från Försäkringskassan. Detta i syfte att undvika eventuellt brott mot kollektivavtalet och överlåta till Försäkringskassan att undersöka om den anställde haft rätt till ersättning från dem eller inte.

Kontakta gärna din regionala företagsrådgivare om du har några frågor, på nummer 08-762 76 00.