Hoppa till innehåll

Allmänna råd och rekommendationer till arbetsgivare från Folkhälsomyndigheten

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

21 december 2021

Från den 23 december bör alla som kan arbeta hemifrån för att minska smittspridning vid trängseln i kommunikationer och på arbetsplatser, meddelade regeringen på en presskonferens den 21 december. Regeringen vill återinföra stöd och ersättningar till anställda och arbetsgivare för att begränsa smittspridningen och Folkhälsomyndigheten har utfärdat föreskrifter och allmänna råd i flera steg från den 1 december. Dessa skärps nu från den 23 december

Allmänna råd

Nu gäller nya regler i syfte att minska smittspridning i miljöer där många människor träffas. Medlemsföretag i Installatörsföretagen som har butiksverksamhet omfattas av de allmänna råd som riktar sig till köpcentrum. Här kan du läsa om det: Nya krav på butiksägare från 1 december

Rekommendationer från 23 och 8 december

Rekommendationerna syftar till att minska trängsel i samhället och ber alla oss vuxna personer att hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel samt att om möjligt välja andra transportsätt än kollektivtrafiken. Alla bör undvika miljöer med trängsel samt arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter.

Som arbetsgivare kan du bidra genom att möjliggöra att dina anställda kan arbeta hemifrån eller om möjligt kunna anpassa sitt resande med allmänna kommunikationer till tider med lägre beläggning.

Folkhälsomyndighetens rekommendation för arbetsgivare

Folkhälsomyndigheten rekommenderar arbetsgivare att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning av covid-19 genom att:

  • Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
  • Göra det möjligt för anställda, som inte kan arbeta hemifrån, att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.
  • Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter. Denna rekommendation är nu skärpt till en uppmaning från regeringen, att alla som kan, bör arbeta hemifrån från den 23 december.

Folkhälsomyndighetens beslut i sin helhet hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida: Nya åtgärder för att begränsa spridning av covid-19 

På regeringens hemsida hittar du en översikt över de olika stöd för företag som regering och riksdag tagit beslut om: För företagare med anledning av covid-19