Hoppa till innehåll

Semesterfrågor inför storhelgerna

Arbetsgivarfrågor

17 november 2021

Semesterutläggning eller stängd firma vid jul, nyår och trettonhelgen? Vill du lägga ut intjänade semesterdagar under mellandagarna, måste du samråda med din anställda i god tid före. Vill du stänga hela firman, måste du förhandla med facken.

Inför de kommande helgerna kan du ha många funderingar och frågor kring om det ska arbetas eller tas ledigt. Mycket beror på kundernas beslut och önskemål. Men ni bedriver verksamheten efter egna överväganden. Du själv som arbetsgivare får fundera på om du ska bevilja dina anställdas begärda semester. Och på ditt ansvar ligger också att lägga ut semester för den arbetstagare som har mycket innestående, och inte själv tar ansvar för sin återhämtning.

Viktigt samråda

Tänker du att det vore bra att en anställd med mycket innestående semester tar ut den under mellandagarna måste du samråda med hen i god tid. Genom att samråda med din anställde i god tid innan du lägger ut semesterdagarna, ger du hen en möjlighet att föra fram sina egna önskemål i frågan

Planerar du som arbetsgivare att stänga hela verksamheten över mellandagarna? Vill du därför lägga ut semester för alla anställda till vissa bestämda dagar? Då måste du först förhandla med de fackliga parterna:

  • för anställda på TIA-avtalets område är det med Byggnads region.
  • för anställda på IS-avtalets område så kan detta ske på företaget enligt tidigare överenskommelse med SEF.

En anställd som inte har några intjänade semesterdagar kvar som du kan lägga ut, har rätt att neka till att få obetald semester utlagd. Då finns det olika vägar att gå beroende på vilket kollektivavtal du tillämpar.

Det kan du läsa mer om här: Utlägg av semester utöver huvudsemestern