Hoppa till innehåll

Ny lag kring visselblåsning

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

30 november 2021

Den 17 december 2021 börjar en ny visselblåsarlag gälla i Sverige. Den nya lagen innebär en rad skyldigheter för dig som arbetsgivare.

En visselblåsare är en person som slår larm om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang. Med den nya visselblåsarlagen (lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden), som har sin grund i ett EU-direktiv, blir det enklare, tryggare och säkrare för visselblåsare att rapportera om missförhållanden. Den nya visselblåsarlagen ersätter den tidigare visselblåsarlagen vi haft i Sverige. Den nya visselblåsarlagen gäller alla arbetsgivare.

Fler omfattas av nya lagen

Systemet kring visselblåsning går ut på att arbetstagare med flera ska kunna lämna information om särskilda typer av missförhållanden utan att riskera att drabbas negativt från arbetsgivarens sida. Till skillnad från den gamla visselblåsarlagen, som i huvudsak skyddade arbetstagare, har kretsen personer som skyddas i den nya lagen utökats. Från och med den 17 december 2021 omfattas även till exempel praktikanter, uppdragstagare, aktieägare som är verksamma i företaget samt personer som hjälper visselblåsaren att visselblåsa.

Med stöd av den nya visselblåsarlagen har en visselblåsare rätt att rapportera om missförhållanden av allmänt intresse samt informera om överträdelser av EU-rätt samt svensk lagstiftning som har sin grund i EU-rätt. Förhållanden som rör enskilda anställningsförhållanden omfattas i regel inte. Visselblåsaren får inte utsättas för några repressalier för att personen väljer att visselblåsa.

Intern rapporteringskanal

Vad som krävs av dig som arbetsgivare enligt den nya lagen beror på hur många anställda du har. Alla arbetsgivare med fler än 50 anställda är enligt den nya lagen skyldig att inrätta en intern rapporteringskanal, vilket är ett system för visselblåsning på en arbetsplats. För arbetsgivare med färre än 50 anställda är det frivilligt att inrätta en sådan rapporteringskanal. Däremot behöver även mindre företag ta fram en rutin för hur visselblåsning ska göras inom företaget. En sådan rutin behöver även förmedlas till den krets av personer som skyddas av lagen.

Arbetsgivare som har fler än 249 anställda ska inrätta interna rapporteringskanaler senast den 17 juli 2022. Arbetsgivare som har mellan 50 och 249 anställda ska inrätta interna rapporteringskanaler senast den 17 december 2023. Det skydd som lagen ger börjar dock gälla redan den 17 december 2021. Kom ihåg att du måste förhandla med din fackliga motpart innan du beslutar om att inrätta en intern rapporteringskanal.

Mer information

Du kan läsa mer om den nya visselblåsarlagen och vilka krav du som arbetsgivare måste uppfylla i Arbetsgivarguiden: Visselblåsning.

Den nya visselblåsarlagen hittar du på riksdagens hemsida.