Hoppa till innehåll

Cementkrisen – förlängt tillstånd för Cementa, risk för byggstopp tillfälligt hävd

Aktuellt

18 november 2021

Cementas tillstånd för kalkbrytning på Gotland gick ut den 31 oktober. Regeringen har fattat beslut om förlängt tillstånd och Cementa kan påbörja kalkbrytning igen. Risken för byggstopp är därmed tillfälligt avvärjd. Regeringens beslut kan dock komma att överklagas och våra medlemsföretag kan då stå inför ett byggstopp inom en snar framtid.

Cementkrisen har varit överhängande sedan i somras. Cementas tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland löpte ut och all brytning stoppades. Riksdagen antog en speciallag som möjliggjorde en tillfällig förlängning av nu gällande tillstånd. Regeringen har nu fattat beslut i frågan och gett Cementa ett tillfälligt tillstånd att bryta kalk. Tillståndet gäller fram till och med den 31 december 2022. Detta innebär att den påtagliga risk för byggstopp, som en cementbrist innebär, är tillfälligt avvärjd. Regeringens beslut kan dock komma att överklagas och eventuellt även inhiberas/frysas. Skulle så vara fallet är vi återigen tillbaka på ruta ett och står då inför ett byggstopp inom en snar framtid.

ola-mansson_380x380.jpg- Det är positivt att regeringen tagit sitt ansvar och äntligen förlängt Cementas tillstånd för kalkbrytning. Brist på cement och alla former av byggstopp skulle påverka samhället oerhört mycket liksom installationsbranschen. Cement har fortfarande en viktig roll att spela i satsningar som bidrar till en nödvändig energi- och klimatomställning. Jag hoppas därför att den här frågan inom kort får en långsiktig lösning, säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

Bakgrund

Cement är en stor del av Sveriges byggande idag, det är skälet till att cementbrist skulle få omfattande konsekvenser för byggbranschen i stort. Tillverkningen i Slite står för cirka 75 procent av all cement som används i Sverige idag. Därmed skulle ett stopp i kalkbrytningen snabbt leda till en brist på cement och därmed risk för byggstopp. Något som också skulle påverka installationsbranschen.

Installatörsföretagen har skrivit en debattartikel på ämnet som publicerades i Dagens industri den 31 oktober. Läs Installatörsföretagens debattartikel här.