Hoppa till innehåll

Rätt använd entreprenadindex ger trygghet

Medlemskap

20 oktober 2021

Är det svårt att kalkylera med eventuella kostnadsförändringar? Skriv in en klausul om indexreglering enligt entreprenadindex i dina avtal. Då kan både du och din kund vara trygga i att priset följer marknadens utveckling, oavsett upp- eller nedgång i kostnadsläge.

Eller du kanske känner dig osäker kring om utvecklingen i dina leverantörsavtal följer marknadens utveckling? Använd historiska data i entreprenadindex för att se trender och jämför dig med dessa.

Entreprenadindex är ett opartiskt och objektivt verktyg som mäter kostnadsutvecklingen för installationer. På uppdrag av Installatörsföretagen och Byggföretagen tar SCB fram entreprenadindex, ett kostnadsindex anpassat för vår bransch och de arbeten våra medlemsföretag utför. Vi levererar entreprenadindex kostnadsfritt till dig som medlem runt den 15:e månaden efter. Här kan ni se den senaste statistiken.

Sedan 1:a januari i år speglar entreprenadindex för VS prisförändringar mer direkt till följd av tätare rapportering av försäljningsdata från grossister. Detta är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan IN, SCB och medlemsföretag. För att bättre spegla verkligheten genomfördes i samma projekt förändringar i gruppering av befintliga materialgrupper samt att nya materialgrupper tillkom.

För närvarande genomförs samma förändringsarbete för entreprenadindex gällande elmaterial.

Vår rekommendation är att alltid indexreglera priset enligt branschindex på långa avtal.