Hoppa till innehåll

Pension från arbetsgivaren – den viktigaste löneförmånen

Arbetsgivarfrågor

27 september 2021

Tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen svarar en klar majoritet, 59 procent, av de yrkesarbetande. Det visar en ny Sifo-undersökning i samband med Tjänstepensionens dag.

Trots det diskuteras sällan tjänste- eller avtalspensionen enligt kollektivavtalet, som du som arbetsgivare betalar som komplement till lönen för det arbete dina anställda utför, vid anställningsintervjun. Det visar Sifos undersökning också. Inte fullt 20 procent av arbetsgivarna tar möjligheten att berätta om förmånen i en anställningssituation.

Du som har kollektivavtal har en fin förmån du erbjuder! Nu till Tjänstepensionens dag kan du passa på att läsa på lite:

  • Kollektivavtalade försäkringar och pensioner.
  • Hos din kostnadsfria pensionstjänst Avtalat hittar du webbinarier för dig som arbetsgivare.
  • På sidan för Tjänstepensionens dag hittar du filmer och annat informationsmaterial.

Friskvårdsbidrag på andra plats

Tjänstepension är den löneförmån som flest arbetstagare rankar högst, det gäller både kvinnor och män i alla åldrar. Som god tvåa kommer friskvårdsbidrag, som 18 procent svarar är viktigast. På tredje plats bland de värdefulla förmånerna som arbetsgivaren erbjuder hamnar träning på arbetstid. Det tycker nio procent av de tillfrågade.

- Vi har under flera år i samband med Tjänstepensionens dag ställt frågan om vilken löneförmån man tycker är viktigast och de senaste sex åren har tjänstepension placerats högst upp. Det är glädjande att så många anställda, även de yngre, värdesätter förmånen som ger pengar till sin pension, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Mer information

Läs mer om SIFO undersökningen här.

Tjänstepensionens dag infaller idag den 27 september.