Hoppa till innehåll

Ny rapport om det digitala livet under pandemin

Data/Tele

28 september 2021

Tack vare nätet har vi jobbat och studerat på distans, vi har hållt kontakten under social distansering, handlat mat och upplevt kulturella evenemang utan smittorisk. Men det digitala livet har inte varit lika för alla. Det visar rapporten "Svenskarna och internet".

Media har pratat om en chockdigitalisering av samhället som en följd av pandemin. På många sätt har det skett en snabb och omfattande digitalisering, där många internetanvändare börjat använda digitala tjänster mer frekvent än tidigare, eller testat dem för första gången.

Framför allt äldre har tagit klivet ut på internet, och börjat använda sociala medier mer än tidigare, e-handlat och haft videosamtal. Pensionärerna har också använt digitala vårdtjänster mer under pandemin, det gäller särskilt de allra äldsta där sju av tio uppger att de använder digitala tjänster.

Majoritet positiv till hemarbete

Att arbeta hemifrån på heltid har mer än tiofaldigats under pandemin, och en stor majoritet av de hemarbetande svenskarna tycker att det har fungerat bra. De flesta som arbetat hemifrån under pandemin vill fortsätta göra det även i framtiden. Det är främst tjänstemännen som haft möjlighet att arbeta hemifrån under pandemin, medan arbetare i högre grad har fortsatt att åka till jobbet.

Undersökningen visar att näthandel är något man vill fortsätta med. Den visar också att många – särskilt de äldre – vill fortsätta ta del av livesända kulturevenemang på internet.

Internet har under pandemin inneburit möjligheter, även om det digitala livet inte varit lika för alla och inte i alla aspekter varit positivt: internetanvändare känner sig övervakade på internet, och likaså ökar oron för att den digitala integriteten ska kränkas av storföretag eller myndigheter. Det har också under pandemin blivit svårare att avgöra om information på nätet är sann eller falsk.

Mer information

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Stiftelsen verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Med undersökningen, Svenskarna och internet, vill stiftelsen bidra med fakta och insikter om hur användningen av internet i Sverige utvecklas.