Hoppa till innehåll

Ny beställarguide för fastighetsnät

Data/Tele

22 september 2021

Nu finns det en ny beställarguide för dig som är beställare eller konsult av fastighetsnät. Den hjälper dig att skriva korrekta underlag enligt de krav som ställs i installationsstandarden. Tipsa gärna dina kunder om beställarguiden.

Ladda ner beställarguiden här.

Fastighetsnät kommer att spela en avgörande roll i moderna fastigheter för att göra dem smarta, energieffektiva och trygga. Det är därför viktigt att de kravställs korrekt och i enlighet med nya installationsstandarden. Därför finns nu en ny beställarguide för fastighetsnät.

- Affären blir enklare och resultatet bättre om alla från montör till beställare har samma bild och förväntningar. Alla behöver veta vad den nya standarden innebär och vilka val som ska göras. Det är därför vi har tagit fram denna guide, säger Joakim Carlsson, expert tele, data och säkerhet.

Guiden tar avstamp i SEK handbok 459 som innehåller de översatta och kommenterade standarderna SS-EN 50174-1 samt -2 som avhandlar installation av fastighetsnät inomhus. Här beskrivs de viktigaste fodringarna i standarderna samt vilken nivå du bör kräva för att få en framtidsäker och korrekt installation.

Vissa ställningstaganden måste du som beställare göra för att få en anläggning som passar dina behov och din fastighet. Det räcker alltså inte längre att bara hänvisa till att installation ska ske enligt SS-EN 50173 och SS-EN 50174.

Dessa standarder innehåller flera val och därför måste man förtydliga vilka krav och vilken prestanda som ska gälla. Det är också viktigt att det blir tydligt vilka rekommendationer som ska höjas upp till fodringar.

Hjälper till att göra din beställning tydligare

Beställarguiden belyser alla val som du behöver ta. I guiden finns även förslag på vad som bör förtydligas och vad som krävs vid upphandlingar. Guiden tar även upp kraven på kompetens på medarbetare och installationsföretag för att säkerställa korrekt installation genom certifiering ”behörig installatör fastighetsnät”.

Mer information

Två artiklar om kraven vid installation och projektering om fastighetsnät:

Så ska de nya installationsstandarderna tillämpas

Så planerar du fastighetsnät enligt nya installationsstandarderna

Installatörsföretagen har tagit fram ett beräkningsverktyg för de nödvändiga beräkningarna av fjärrmatning i fastighetsnät:

Beräkna kabellängd