Hoppa till innehåll

Känner du Sveriges bästa installatör?

Utbildning och karriär

10 september 2021

Den 10-12 maj 2022 går Yrkes-SM av stapeln. Känner du Sveriges bästa installatör? Här kan du läsa om hur uttagningsprocesserna ser ut för el och vvs och hur du kan vara med och nominera kandidater till uttagningarna.

Vinnaren av Sveriges Bästa Elektriker 2018, Emmy Åberg och vinnaren av Sveriges bästa vvs-montör 2020, Eric Haraldsson.

Uttagningsprocessen för elinstallation

Uttagningen till Yrkes-SM för elinstallatörer äger rum lördagen den 20 november 2021 i Katrineholm. Tre personer går vidare från uttagningen för att tävla i Yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj 2022. Du kan nu vara med och nominera kandidater till uttagningen. Kandidater som kan nomineras ska vara födda 2002-2004.

Skicka in ditt bidrag till uttagningen senast den 27 september 2021 via e-post till:

asa.gabrielsson@in.se
jonas@etgcollege.se

Uttagningsprocessen för vvs-installation

Uttagningen till SM i vvs genomförs i två steg. Första steget är ett skolmästerskap där alla gymnasieskolor som är vvs-college bjuds in. Den tävlingen genomförs på skolorna under oktober och november månad. Det andra steget är att de 8-10 bästa skolmästarna deltar i en uttagningstävling på en skola i januari 2022 och de tre bästa eleverna från den tävlingen tävlar i Yrkes-SM i maj. Det är elever i årskurs 3 som deltar från vvs-sidan.

Om Yrkes-SM

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset för och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 50-tal
yrken.

Under tre intensiva dagar kan skolor och allmänhet fritt inträde till evenemanget med möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken. Yrkes-SM är stort, det totala evenemangsområdet upptar ofta en yta av cirka 40 000 m². Du som tävlar bör inte ha något emot att synas eftersom en del i uppdraget blir att prata med media och synas i sociala medier.

Läs mer om eller titta på en film om Yrkes-SM på www.yrkessm.se.