Hoppa till innehåll

Flera förslag till miljö- och klimatministern Per Bolund

Aktuellt

24 september 2021

Klimatarbetet är brådskande. Men bristen på installatörer riskerar att sätta käppar i hjulet för den viktiga omställningen.

Installatörsföretagen arbetar brett för att råda bot på bristen och ge branschen rätt förutsättningar att lyckas. Våra samtal med regeringen är en del av det arbetet.

– Vi överlämnade ett antal förslag till Per Bolund om hur vi kan lösa den allvarliga kompetensbristen i branschen. Och det är tydligt att Bolund tar klimatutmaningen på allvar. Nu hoppas vi att våra förslag så småningom kan bli klok politik, sade Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

För att nå kreativa lösningar krävs det pålästa politiker som vågar lyssna på branscher som kan göra skillnad.

– Jag vill tacka er och era medlemsföretag för allt ni gör för att möjliggöra klimatomställningen, sade Per Bolund, miljö- och klimatminister.

Branschens ca 55 000 medarbetare skulle redan i dag kunna vara 65 000. Varje år lär företagen upp ca 5 000 personer – men för att klara omställning och pensionsavgångar behöver antalet dubbleras till 10 000 varje år.

– Regeringen gör mycket som är bra. Deras fokus på energieffektivisering i budgeten nyligen är en sådan sak. Nu hoppas vi att Per Bolund kan använda en del av våra konkreta förslag för att adressera den så avgörande bristen på installatörer, säger Ola Månsson.