Hoppa till innehåll

Samlat om avtalsförsäkringarna

Arbetsgivarfrågor

27 augusti 2021

Nu efter sommaren ska sommarpersonal avrapporteras, Fora börjar debitera för TRR igen och försäkringsvillkoren är uppdaterade. Den 27 september är det dags att fira Tjänstepensionens dag.

Rapportera, och avrapportera, sommarens anställda

När ni anställer personal ska de rapporteras in till Fora och Collectum. På samma sätt ska du avanmäla tillfällig sommarpersonal när de har slutat.

Alla tjänstemän, även tillfällig personal, som är 18 år ska anmälas till Collectum.

När det gäller arbetare är det också bra att uppdatera de preliminära lönesummorna, så att fakturan från Fora blir så korrekt som möjligt.

Säsongsanställd personal omfattas oftast av de kollektivavtalade försäkringarna. Vilka försäkringar som säsongsanställda kan få ersättning från beror däremot på anställningens längd och omfattning.

  • För arbetare kan du läsa mer hos Fora.
  • För tjänstemän kan du läsa mer hos Collectum.

Fakturaförändring från Fora

Från och med augustifakturan från Fora debiteras företag med anställda tjänstemän för Omställningsförsäkringen. Fora fakturerar avgift för Stiftelsen TRR Trygghetsrådet som höjs från 0 till 0,1 procent av lönen för era tjänstemän. Fora kommer fakturera den jämkade procentsatsen, alltså kostnaden utslagen över hela året

Ladda ner försäkringsvillkoren som pdf

Försäkringsvillkoren för anställda arbetare, för AFA-försäkringarna, Omställningsförsäkring och Avtalspension SAF-LO, är uppdaterade för 2021 och finns att ladda ner som pdf från Fora.

Fira Tjänstepensionens dag 27 september

Tjänstepension, och Avtalspension som det heter på arbetarsidan, är en stor del av ersättningen för utfört arbete. Den syns inte lika bra som månadslönen. Den 27 september är det Tjänstepensionens dag, fira med tårta och ny kunskap. Passa på och använd det material som Collectum och Fora ställer till ditt förfogande. Titta på respektive hemsida för hjälp.

Öka dina anställdas kunskap om pensionen, och hur värdefull del av kollektivavtalet den är. Och vilket mervärde du och företaget ger dem med hela försäkringspaketet.