Hoppa till innehåll

Lyssna på Installatörspodden

Om Installatörsföretagen

24 juni 2021

Du har väl inte missat att Installatörspodden lanserades tidigare i år? Eller du kanske känner till den, men har av olika anledningar inte hunnit lyssna än? Nu när semestern närmar sig är det ett fantastiskt tillfälle att lyssna in. Här kan du läsa mer om de poddar som släppts i år.

Programledare för Installatörspodden är Heléne Stors från Installatörsförtagen och Leif Jitelius från produktionsbolaget Hajp. I varje avsnitt bjuder de in gäster som får tala utifrån sina perspektiv kopplat till ett givet tema.

Återkommande programpunkter är medlemsfrågan som ofta besvaras av en entreprenadjurist eller arbetsrättsjurist. Chefredaktör Fredrik Karlsson har även han en stående punkt "3 sbnabba" där han gör nerslag kring tre artiklar från branschtidningarna VVS-Forum och Elinstallatören. Varje avsnitt avslutas även med "Oj vad hände där" då några medlemmar berättar om när det inte gick som de hade tänkt sig.

Avsnitt 1: Nu sätter vi tonen

I det första avsnittet sätter vi tonen för podden. Installatörsföretagens vd Ola Månsson beskriver varför Installatörspodden har kommit till och vad du som lyssnade kan förvänta dig av podden framöver. Vid sin sida har han kommunikationschef Henrik Fahlgren. Arbetsrättsjurist Nina Burman Lundin utgår från rådande coronaläge och beskriver hur du som företagare kan agera. Medlemsfrågan besvaras av entreprenadjurist Viktor Sterner och även den har en tydlig coronakoppling.

Avsnitt 2: Det handlar om att s​​​​​​​kapa en väv av teknik

Avsnittet räglas av affärsutveckling. Lyssna till när Emma Elheim Karlsson, vd på Hallabro El, och den tidigare YH-studenten Björn Martinsson berättar om när innovation och handlingskraft ledde till framgång. Du möter också Hans Nyblom som är affärsutvecklare och visionär på Installatörsföretagen. Arbetsrättsjurist Henrik Junzell besvarar medlemsfrågan om hur man som företagare kan skydda information från att nå konkurrenten när medarbetare byter arbetsplats.

Ansvitt 3: Affärsmöjligheter för installatörer och förbättringsmöjligheter för klimatet

Det tredje avsnittet präglas av energieffektivisering. Lyssna till när tre energiexperter för samtal kring energieffektivisering i allmänhet och IMD i synnerhet. De är: Helen Aristondo Magnusson som är energiexpert på Installatörsföretagen, Agneta Persson som är vd på energikonsultbolaget Anthesis group och Adnan Ploskic som är teknisk doktor, forskare och lärare vid KTH samt arbetar som verksamhetsutvecklare på medlemsföretaget Bravida. Du får också följa med när Hans Nyblom från Installatörsföretagen tar med dig på en energieffektiv resa in i marknadsläget 2021. Många av våra medlemsföretag har drabbats av höjda materialpriser, Installatörsföretagens entreprenadjurist Viktor Sterner svarar och förklarar.

Avsnitt 4: Engagemang är bästa framgångsreceptet

Lyssna till när företagaren Andreas Lavrell från Nytorp Energy group samtalar med HR-specialisten Stina Henricsson från Provektor kring lärlingar och lärlingssystemet. Även Amanda Rafter Ekenman, Torbjörn Johansson och Thomas Lundsten från Installatörsföretagen deltar i samtalet utifrån sina perspektiv. De beskriver vilka utmaningar företagen upplever, ger tips och boostar de företag som redan tar in lärlingar. Denna gång ställs medlemsfrågan från en av företagarna som medverkar i podden och handlar om just lärlingar.

Avsnitt 5: God arbetsmiljö leder till produktiv verksamhet

I Installatörspoddens femte avsnitt har vi bjudit in en hel flera gäster för att diskutera arbetsmiljö och säkerhet i branschen. Vi belyser vikten av god arbetsmiljö och mångfald i företaget, vi lyfter också initiativ som Safe Construction och Håll Nollan med Magnus Persson som är arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen. Vi pratar elsäkerhet, Säker el och potentialutjämning med Cecilia Axelsson och Fredrik Byström Sjödin som är elsäkerhetsexperter på Installatörsföretagen. Säker Vatten, legionella, Vattenskaderapporten och mycket mer diskuterar vi med Thomas Lundgren som är vd för Säker Vatten och Hans Söderström som är expert installationsteknik på Installatörsföretagen. Hanna Schöld, entreprenadjurist på Installatörsföretagen besvarar medlemsfrågan kring när kunden köper in eget material.

Lyssna på podden

Senaste avsnittet syns nedan, men alla avsnitt finns på exempelvis Spotify.