Hoppa till innehåll

Nytt bredbandsstöd från PTS

Data/Tele

02 juni 2021

Nu har Post- och telestyrelsen (PTS) utlyst bredbandsstöd i hela Sverige. Totalt finns det närmare 1,6 miljarder kronor att fördela i bredbandsstöd under 2021.

För IN:s medlemmar innebär detta att en fortsatt utbyggnad kommer att ske framförallt när det gäller accessnät och uppkoppling av fastigheter som i dag inte har en anslutning eller ligger i närheten av möjlig fiberanslutning s.k. ”homes passed”. I förlängningen möjliggör detta också ökad möjlighet för Smarta hus och styrning av fastigheter.

Tre utlysningsområden

Stödmedlen kommer att fördelas mellan tre utlysningsområden: Norrland, Svealand och Götaland. PTS avser att fördela medlen proportionerligt mellan de tre utlysningsområdena baserat på antal byggnader som saknar homes passed, samt är möjliga att stödfinansiera. Medlen kommer också att riktas systematiskt mot glesbygd.

- Det finns mycket stödmedel att ansöka om, så chanserna att få bredbandsstöd är mycket goda. Genom PTS bredbandsstöd skapas förutsättningar för snabbt bredband på många nya platser i landet. Vi ser fram emot många ansökningar från olika typer av nätbyggare, säger Jenny Wilke Blanck, PTS avdelning för bredbandsstöd.