Hoppa till innehåll

3 500 studenter på väg ut i elteknikbranschen – hjälp oss berätta vad som är det bästa med att vara elektriker

Utbildning och karriär, Visa alla

01 juni 2021

Under början av juni kommer cirka 3 500* elever ta klivet från El- och energiprogrammet ut i arbetslivet. Men pandemin påverkar utspring och studentflak även i år. Genom initiativet Upplyst vill vi önska de nya studenterna lycka till i framtiden samtidigt som vi berättar om vad som är det bästa med att vara just elektriker. Men för det behöver vi din hjälp.

Genom att rösta på Upplyst Facebooksida berättar du om det är kollegorna, karriärmöjligheterna eller lönen som tar dig till jobbet varje dag.

Varför en upplyst elteknikbransch?

Tillsammans med fackförbundet Elektrikerna driver vi initiativet Upplyst som har sina rötter i just studenten. Därför vill vi i år gratulera alla studenter och berätta vad som är bäst med att bli elektriker.

Syftet med Upplyst är skapa en elteknikbransch dit alla känner sig välkomna att söka sig. Men lika viktigt är att få en bransch där alla vill stanna kvar. Det gör Upplyst genom att tända upp och ta tag i problem samtidigt som vi lyfter det som är positivt genom att synliggöra goda exempel.

Våga ta snacket

Bakom Upplyst jobbar idag en grupp med representanter från båda organisationerna. Gruppen har månatliga möten och har bland annat:

  • träffat Ramirent för att höra mer om deras nya jämställdhetsbod.
  • spelat in ett avsnitt med Elektrikerpodden som släpps i juni.
  • spridit en gravidfolder med checklista för både arbetsgivare och medarbetare.
  • påbörjat ett samarbete inom Prevent, arbetsmiljösamverkan mellan fack och arbetsgivare.
  • samarbetar med INSU, ETG College, SEF ungdomsansvarige med flera.

Utöver detta gör medarbetarna på Elektrikerna och Installatörsföretagen Respekttrappan. Ett gratis verktyg med övningar som breddar perspektiven och ökar förståelsen för olikheter på arbetsplatsen. Vill du våga ta snacket om hur ni på arbetsplatsen kan bete er mot varandra? Vill du öka din kunskap för att kunna bryta satta normer? Vill du skapa förutsättningar för framtida affärer? Läs mer här.

Följ Upplyst på sociala medier

Tillsammans skapar vi en elteknikbransch där vi respekterar varandras olikheter. ​

Facebook

Instagram

*Siffran är en uppskattning. Den baseras på antalet elever som idag läser tredje året på el- och energiprogrammet enligt Skolverket. Vi har sedan gjort ett avdrag på 30 procent som ligger i linje med Skolverkets granskning av hur många elever som tar studenten under tidigare examensår.