Hoppa till innehåll

Rabatt på arbetsgivaravgift för enmansföretagare

Arbetsgivarfrågor

04 maj 2021

Enmansföretagares lägre arbetsgivaravgift för den först anställda utsträcks tillfälligt till anställd nummer två. Rabatten gäller vid nyanställningar från 1 juli 2021, för att skapa fler arbetstillfällen.

Sedan 2017 finns en möjlighet för vissa så kallade enmansföretag att få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna under de första 24 månaderna när en första person anställs i företaget. Från och med 1 juli 2021 utvidgas nu möjligheten tillfälligt till den andra anställda också. Detta som ett led i att sänka tröskeln för anställning.

Den tillfälliga utvidgade rabatten på arbetsgivaravgiften gäller företag som inte har någon anställd och som anställer en eller två personer. Den gäller även för företaget som har en anställd, och som nu anställer ytterligare en person.

Nedsättningen av arbetsgivaravgiften innebär att arbetsgivaren endast betalar ålderspensionsavgiften 10,21 procent på den anställdes ersättningar upp till 25 000 kronor i månaden. Och utvidgningen till att rabatten omfattar även den andra anställde i företaget, träder i kraft den 1 juli 2021. Den gäller för anställningar som påbörjas under perioden 1 juli 2021 till 31 december 2022.

Mer information

Läs mer om möjligheten hos Skatteverket.