Hoppa till innehåll

Dags att bestämma årets sommarsemester

Arbetsgivarfrågor

25 mars 2021

Enligt semesterlagen är arbetsgivaren skyldig att lägga ut semester under semesteråret. Ansvaret ligger alltså på arbetsgivaren – inte på arbetstagaren. Här får du reda på vad du behöver göra.

Nu är det dags att hantera sommarens fyra veckors huvudsemester. Om inte annat avtalats ska fyra veckor läggas ut under juni, juli och augusti. Informera medarbetarna om företaget avser att stänga hela eller delar av verksamheten under semesterperioden juni till augusti. Be de anställda komma in med önskemål om sommarsemester. Fråga även om de avser att ta ut tidigare sparade dagar.

Specifika regler

Rent formellt säger semesterlagen att förläggningen av huvudsemestern ska förhandlas lokalt i enlighet med MBL 11 §, så kallad primärförhandling. Men på många företag hanteras detta genom samråd om förläggningen mellan arbetsgivaren och den enskilde arbetstagaren. Det finns också regler som är specifika för det kollektivavtal ni omfattas av, se länken till våra olika kollektivavtal nedan.

Om det inte går att komma överens om förläggningen av semestern bestämmer arbetsgivaren. I det fallet ska arbetsgivaren underrätta arbetstagaren om semesterns förläggning minst två månader innan ledighetens början eller, om det finns särskilda skäl, senare.

Pandemin ändrar inte rutinerna

Semesterlagen, kollektivavtalen och företagets rutiner kring semestern gäller på samma sätt i år även om vi är mitt i en pandemi. Notera att frånvaro genom korttidspermittering/korttidsarbete är att se som semesterlönegrundande frånvaro i sin helhet.

Mer information

Mer information om semester hittar du på vår hemsida.

Semester - inledning

Du hittar mer information om vad du ska tänka på vid semesterförläggning i respektive kollektivavtal.

Här hittar du kollektivavtalen tillsammans med kommentarer.

Svar på de vanligaste frågeställningarna kopplade till semester under en pandemi hittar du här.