Hoppa till innehåll

Räkna med 24-åringarna i lönerapporten till Fora

Arbetsgivarfrågor

18 januari 2021

Den sänkta inträdesåldern till Forapensionen gör att 24-åringar nu ska ingå i lönesumman arbetsgivaren rapporterar till Fora. Det beror på att överenskommelsen om pensioner och försäkringar mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK nu slutgiltigt är antagen av samtliga avtalsområden.

Från och med första januari 2021 ska även arbetare som är 24 år ingå i lönesumman som rapporteras till Fora. Detta gäller för de lönesummor som är underlag vid beräkning av premien du som arbetsgivare ska betala till Avtalspension SAF-LO.

Fakturorna från Fora baseras på preliminära lönesummor. Den sänkta inträdesåldern för ålderspension till 24 år från och med 2021 innebär att du som arbetsgivare kan behöva uppdatera ditt företags preliminära löner hos Fora. Genom att uppdatera era uppgifter undviker du för låga inbetalningar till Avtalspension SAF-LO under året. Bästa sättet att uppdatera de preliminära lönerna är via E-tjänsten ”Mina sidor” på Foras hemsida.

Du som arbetsgivare kan göra uppdateringen i samband med att du rapporterar in de slutliga lönerna för 2020 nu under januari eller som en korrigering via webbtjänsten Mina sidor hos Fora, på samma sätt som ni kan göra med alla justeringar av nyanställda och anställningar som avslutas under löpande år. Genom att hålla er rapportering aktuell blir fakturorna mer korrekta och efterdebiteringen lägre.

Övriga förändringar med anledning av överenskommelsen kommer att införas under avtalsperioden och du kommer kunna läsa mer om det på in.se när det blir aktuellt.