Hoppa till innehåll

Utbildningsalternativ för medarbetare under korttidspermittering

Data/Tele

09 december 2020

I och med att Installatörsföretagen och fackförbundet Elektrikerna har slutit avtal om utbildning inom ramen för korttidsarbete för individer bundna av Installationsavtalet finns det nu stora möjligheter för såväl arbetsgivare och arbetstagare att arbeta med kompetensutveckling. Här finns information om utbildningsinsatser som lämpar sig för individer som är korttidspermitterade.

Yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som är starkt orienterad mot arbetslivet. Utbildningarna bedrivs av anordnare runt om i landet och kan vara allt från privata aktörer till kommuner. Inom ramen för yrkeshögskolan finns det flera olika utbildningsinsatser som du som företagare kan dra nytta av under korttidspermittering.

Korta kurser

Korta kurser är ett koncept där utbildningsanordnare erbjuder kurser eller kurspaket med en mycket mindre tidsomfattning än den utbildning som man vanligtvis läser på yrkeshögskolan. Medan den vanliga utbildningen ofta sträcker sig över flera år, så har de korta kurserna ett tidsspann från några veckor upp till ett halvår.

Utbildningsformen är flexibel och ska kunna läggas upp på bästa sätt efter studentens behov både när det kommer till studietakt och studieform. Det finns även många olika utbildningsanordnare utspridda över hela landet som bedriver yrkeshögskoleutbildningar

Mer information finns på denna sida

Uppdragsutbildning

Inom ramen för yrkeshögskolan kan du som företag köpa uppdragsutbildning av utbildningsanordnare. Det går att köpa hela eller delar av utbildningar för att kompetensutveckla din personal.

Mer information finns på Myndigheten för yrkeshögskolans hemsida.

INSU

INSU är Installatörsföretagens egna utbildningsföretag. Genom INSU bedrivs såväl verksamhet inom ramen för yrkeshögskolan som företagsinriktad verksamhet så som kurser och utbildningar. Exempelvis kan du läsa kurser inom företagsutveckling, entreprenadjuridik eller elsäkerhet.

Elektriker från Installatörsföretagens medlemsföretag har ett subventionerat pris på flera av INSU:s kurser.

Mer information finns på INSU:s hemsida.

Företagskurser och utbildningar

INSU erbjuder en rad olika kurser och utbildningar för dig som är företagare inom elbranschen. Exempelvis erbjuds kurser inom elsäkerhet, elteknik eller arbetsmiljö.

Mer information finns på INSU:s hemsida.

Yrkeshögskola

Hos INSU finns det en rad olika yrkeshögskoleutbildningar. Både korta kurser och vanliga utbildningar. Exempel på utbildningar som erbjuds på INSU är: Kalkylator inom el, Projektledare el och installationssamordnare.

Mer information finns på INSU:s hemsida.

ICPL

ICPL, Installationsbranschens certifierade projektledare, är en kartläggnings- och certifieringsmodell utvecklad av Installatörsföretagen för att kvalitetssäkra projektledare inom branschen för tekniska installationer. En kompetens- och ledarskapsutveckling för att möta morgondagens krav från branschen och beställare.

Prevent

Prevent är en organisation som arbetar med företag för att förbättra deras arbetsmiljö. Organisationen ägs gemensamt av Svenskt näringsliv, LO och PTK vilket betyder att allt deras material tillsammans är framtaget av fackförbund och arbetsgivare. Hos Prevent finns en stor mängd kurser inom just arbetsmiljö och riskhantering på företag.

Mer information finns på Prevents hemsida.

Energibyggare

Energibyggare är en interaktiv och webbaserad utbildning som riktar sig till byggnadsarbetare och installatörer. Fokusområdet är energieffektivt byggande och förnybar energi. Den är uppdelad i flera interaktiva moduler som totalt tar cirka fyra timmar att gå igenom. Bakom Energibyggare står ledande aktörer inom Svensk byggsektor som tillsammans har tagit fram utbildningen.

Mer information finns på Energibyggares hemsida.

Lexicon

Lexicon är Sveriges största kompetensutvecklare av företag och organisationer och erbjuder bland annat IT-utbildningar till sina kunder. Installatörsföretagen och Lexicon har tecknat ett ramavtal, som innebär att medlemmar kan köpa in Lexicons IT-användarutbildningar till rabatterade priser. Exempel på rabatterade utbildningar är intensivkurs i Teams, Excel eller Office 365. Genom koden IN-rabatt får alla Installatörsföretagens medlemmar 20 procent på utvalda utbildningar.

Mer information finns på Lexicons hemsida

Respekttrappan

Respekttrappan är ett verktyg för företag och organisationer att göra sina arbetsplatser mer inkluderande. Genom en blandning av fakta och upplevelser får deltagarna på ett lustfyllt och pedagogiskt sätt reflektera, samtala och lära sig mer om olika privilegier, normer och diskrimineringsgrunder. Respekttrappan är självinstruerande och utformad för att vem som helst ska kunna både hålla och delta i en övning – oavsett förkunskaper. De sju stegen är uppbyggda utifrån ett förändringsperspektiv och innehåller både grupp- och individuella övningar.

Mer information finns på Respekttrappans hemsida.