Hoppa till innehåll

Rapport om internetanvändande

Data/Tele

08 oktober 2020

Post och telestyrelsen PTS laserade i början av september en rapport om internetanvändandet i Sverige. Rapporten pekar på att knappt två tredjedelar av respondenterna hade fiber eller fiber-LAN som huvudsaklig internetanslutning, vilket innebär att fiber är det vanligaste alternativet vid användning av internet.

PTS rapport heter ”Användning av internet och telefoni i Sverige” och pekar på att knappt två tredjedelar av respondenterna (62 procent) hade fiber eller fiber-LAN som huvudsaklig internetanslutning.

Samtidigt har ADSL/VDSL minskat från 35 procent till 10 procent (2019 jämfört med 2013). Andelen som svarade att de hade mobilt bredband som huvudsaklig anslutningsform var 12 procent.

Internetanvändning

Nästan alla (97 procent) använde internet i hemmet under 2019. Drygt 97 procent av de svarande i årets undersökning att de använder internet i hemmet, vilket är en ökning från 93 procent för 2017. 91 procent använder internet i hemmet i stort sett varje dag, vilket är en ökning från 86 procent vid mätningen år 2017. I åldersgruppen 61-75 år var användandet något mindre utbrett, 78 procent använder internet i stort sett varje dag.

Trender

  • En annan trend är att allt fler tittar på play-tjänster och att allt färre tittar på tablålagd tv.
  • Knappt en fjärdedel (24 procent) av alla hushåll har fast telefoni, vilket kan jämföras med 41 procent 2017.

Rapporten tar inte hänsyn till övriga tjänster i hemmet som kräver uppkoppling så som uppkopplade prylar, larm, mätvärden samt fastighetsautomation med mera.

Eftersom denna mätning gjordes under hösten 2019 innefattas inte utvecklingen under 2020, som kan ha inneburit ökad användning av elektronisk kommunikation generellt till följd av Corona pandemin.