Hoppa till innehåll

Nu drar avtalsrörelsen igång – igen!

Avtal 20, Visa alla

28 september 2020

Den 1 oktober återupptas avtalsförhandlingarna gällande Teknikinstallationsavtalet och Installationsavtalet. Dessa avtal blev förlängda på grund av corona i våras, nu ska avtal vara på plats den 15 november. Sedan tidigare pågår förhandlingar avseende Tjänstemannaavtalet, vilket ska vara på plats den 30 november.

Avtalsrörelsen 2020 var i full gång när coronapandemin slog till med full kraft. Pandemin orsakade ett extraordinärt läge på den svenska arbetsmarknaden, vilket gjorde att avtalsförhandlingarna pausades och avtalen förlängdes till hösten 2020. Nu återvänder parterna till förhandlingsbordet trots att pandemin ännu inte är över.

Vad gäller nu?

  • Förhandlingarna med Byggnads gällande Teknikinstallationsavtalet samt med Elektrikerförbundet gällande Installationsavtalet återupptas i början på oktober och nya avtal ska vara på plats den 15 november.
  • Sedan tidigare pågår förhandlingarna gällande Tjänstemannaavtalet med fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer. Nytt Tjänstemannaavtal ska det vara på plats den 30 november.
  • Förhandlingarna gällande Larm- och Säkerhetsteknikavtalet återupptas den 8 oktober och nytt avtal ska vara på plats den 31 december.
    Butiks/Detaljhandelsavtalet och Lageravtalet ska ha nya avtal på plats den 31 oktober.
  • Nytt Plåt- och Ventilationsavtal ska vara på plats den 15 november.
  • Nytt Telekomavtal (SEKO-avtal) ska vara på plats den 30 november.

– Trots en skakig omvärld ser vi fram emot att avtalsrörelsen kommer igång igen. Det är nu arbetsmarknadens parter tillsammans kan försöka stabilisera marknaden trots kristider. I nuläget står vi långt ifrån varandra, men vi hoppas att avtalsrörelsen kommer att präglas av vad som är bäst för Sverige, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Mer information om avtalsrörelsen hittar du under Avtalsrörelsen 2020.