Hoppa till innehåll

Sveriges vassaste röris förbereder sig i Ryssland

Utbildning och karriär

22 augusti 2019

Äntligen! Anton Hasenstrauch, vvs-montören från Uppsala är på plats i Ryssland. Han har förberett sig noga och har siktet inställt på att plocka hem världsmästartiteln i yrket. Vi har ställt några frågor till honom.

Anton Hasenstrauch är killen som kommer från Alunda utanför Uppsala och som till vardags arbetar på GK Rör AB. Han har tidigare tävlat i ett distriktsmästerskap i Västerås, svenska mästerskapen i Uppsala och skillcamp i Cheboksary i Ryssland. Han vann både distriktsmästerskapen och svenska mästerskapen i VVS och fick därmed möjlighet att tävla för Sverige.

Inför tävlingen lämnar Anton inget åt slumpen. Han har förberett sig väl, men känner sig ändå lite nervös då han inte har möjlighet att träna lika mycket som sina konkurrenter.

- Jag är såklart lite nervös, men jag hoppas på det bästa. Jag jobbar heltid som rörmokare och får inte samma förutsättningar att träna som de andra tävlande, men jag har en bra inställning och ser mycket fram emot tävlingen.

- Jag har förberett mig genom att studera olika dokument från tidigare tävlingar som exempelvis tävlingsregler, bedömningskriterier och olika personers roller inom tävling. Jag har även tränat en hel del på bockning, lödning och de olika momenten.

Anton ser sig själv som lösningsorienterad och gillar att arbetet som vvs-montör inte är statiskt. Ingen dag är den andra lik. Om det är något som han ändå skulle vilja förändra, så handlar det om arbetsmiljön.

- I det här yrket får man får vara kreativ och arbeta med många olika typer av material. Jag har fastnat speciellt för att få svetsa "tig" och arbeta med rostfria rör. Tyvärr kommer det inte bli en del av installationen nu i vm.

- Det är svårt att säga vad jag skulle vilja förändra med branschen, jag trivs väldigt bra som det är. Men man kan alltid jobba med att få en säkrare arbetsmiljö och ergonomi för att skona kroppen.

Han avslutar med att skicka en uppmaning till oss alla. Han anser att fler borde få upp ögonen för yrkestävlingar och att det är ett stort glapp mellan engagemanget i Sverige och andra länder.

- Jag tycker att flera människor borde bli inblandade och mer engagerade i yrkestävlingar i Sverige. Det finns tyvärr inte samma intresse för detta i vårat land om man jämför med andra deltagande länder.

Vi önskar Anton stort lycka till och vi kommer att följa honom genom hela tävlingen! Följ Anton på Instagram: @antonhasen

Om Anton

Anton Hasenstrauch kommer från Alunda utanför Uppsala och arbetar till vardags på GK Rör AB. Han gick VVS- och fastighetsprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala, där han bland annat tävlade i Fyrisskolans distriktsmästerskap. Anton vann mästerskapen och fick därmed tävla i Yrkes-SM 2018, där han också knep guldet.

Kort om Yrkes-VM

Yrkes-VM, WorldSkills Competition – är tävlingen i yrkesskicklighet som hålls vartannat år någonstans i världen. Mästerskapen arrangeras för att öka intresset och statusen för hantverksyrken. Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. Över 1 200 unga yrkesverksamma från ca 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under de fyra tävlingsdagarna.

Mellan den 23 till 26 augusti 2019 hålls tävlingen in Kazan, Ryssland. Anton Hasenstrauch tävlar i vvs för Sverige.

Läs mer om Yrkes-VM och WorldSkills här

Relaterat innehåll
  • Snart koras världens vassaste röris

    Nyhet

    Anton Hasenstrauch är vvs-montören från Alunda som tog hem SM-guld i yrket och därmed ingår i det svenska yrkeslandslaget. 23-26 augusti tävlar han igen. Den här gången för att knipa världsmästartiteln.