Hoppa till innehåll

Snart koras världens vassaste röris

Utbildning och karriär

17 juni 2019

Anton Hasenstrauch är vvs-montören från Alunda som tog hem SM-guld i yrket och därmed ingår i det svenska yrkeslandslaget. 23-26 augusti tävlar han igen. Den här gången för att knipa världsmästartiteln.

WorldSkills, eller Yrkes-VM, är tävlingen i yrkesskicklighet som hålls vartannat år någonstans i världen. Mästerskapen arrangeras för att öka intresset och statusen för hantverksyrken. Mellan den 23 till 26 augusti är det dags igen, denna gång anordnas tävlingen i Kazan, Ryssland.

Under dagarna fyra tävlar runt 1 200 yrkesskickliga unga under 22 år inom ett femtiotal yrken från runt sjuttio länder, däribland vvs-installation. Anton Hasenstrauch tävlar i just vvs för Sverige.

Om Anton

Anton Hasenstrauch kommer från Alunda utanför Uppsala och arbetar till vardags på GK Rör AB. Han gick VVS- och fastighetsprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala, där han bland annat tävlade i Fyrisskolans distriktsmästerskap. Anton vann mästerskapen och fick därmed tävla i Yrkes-SM 2018, där han också knep guldet.

När Anton hade vunnit distriktstävlingen intervjuades han av Uppsala Nya Tidning. Han beskrev då sina drivkrafter och varför han tror att det har gått så bra för honom.

- Det är den som vill mest som kommer längst, inte den som kan mest. Så sa en lärare till mig för några år sedan och det har jag tagit till mig, sade Anton till UNT.

Anton menar att om du tror på det du gör så kommer det att gå bra.

- Jag har ett intresse av yrket och skötte mig i skolan. Mitt favoritarbetsmoment är att bocka rör. Hitta något som intresserar dig, det är svårt att bli duktig på nått man inte tycker om!

Vi håller tummarna för Anton och hoppas såklart på en pallplats även i Yrkes-VM.

Kort om Yrkes-VM

Yrkes-VM, WorldSkills Competition – är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 22 år, och Sverige representeras av Yrkeslandslaget. Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. Över 1 200 unga yrkesverksamma från ca 70 länder tävlar i över 50 olika yrkesgrenar under de fyra tävlingsdagarna.

Läs mer om Yrkes-VM och WorldSkills här.

Följ Anton på Instagram: @antonhasen