Hoppa till innehåll

Brist på installatörer hotar klimatmålet

Debatt, Visa alla

12 juni 2019

Nettoutsläppen av växthusgaser i Sverige ska vara noll år 2045. Tyvärr hotar bristen på elektriker, vvs-montörer och andra installatörer möjligheten att nå klimatmålet, visar en ny rapport som presenterades i riksdagen idag.

Förutsättningarna för att klara klimatomställningen i Sverige bygger i mycket hög grad på kraftigt minskade utsläpp från industrin och från inrikes transporter. Det förlitar sig i sin tur på elektrifiering och energieffektivisering.

- Klimatomställningen är möjlig att genomföra. Det hänger dock på att yrkesskickliga installatörer kan planera, projektleda och utföra jobbet. Vi vill att regeringen tar ett helhetsgrepp om klimatfrågan och gör kompetensförsörjningen till en del av den samlade klimatstrategin, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Utan fler installatö­rer, från montörsnivå till medarbetare med spetskompetens, så riskerar satsningar på sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering av fastigheter att gå om intet. Samtidigt behövs också en utveckling av spets­kompetensen i branschen. Företagens vassaste medarbetare behöver lära sig nya tekniker, och få med sig hela företaget i omställningen.

- Det blir uppenbart hur viktigt det är att olika departement, utskott och branscher pratar ihop sig med varandra för att kunna genomföra klimatomställningen. Frågan berör alla. Preliminära siffror visar att utsläppen i Sverige ökade förra året – så det är dags att ta tag i frågan på riktigt, och då bör utbildningsfrågorna vara med från början, säger Amanda Rafter Ekenman, chef för Kompetensförsörjning på Installatörsföretagen, efter dagens presentation i riksdagen.

Installationsbranschen har idag runt 70 000 medarbetare.

Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet som pdf eller läsa en sammanfattning med våra förslag