Hoppa till innehåll

Gemensam upphandling sparar tid, pengar och miljö

Energieffektivisering

11 september 2023

Kvarteret Klimatspararna samordnar upphandlingar av energiåtgärder för bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare. Processen blir enklare. Det är blir bättre för klimatet samtidigt som beställare, leverantör och entreprenör sparar tid och pengar.

Privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har en stor potential när det gäller ökad hållbarhet och energieffektivisering i sina byggnader, men det är inte alltid helt lätt att handla upp energiåtgärder. Parallellt med detta efterfrågar leverantörerna bättre och tydligare beställare – för att kunna lämna in mer träffsäkra anbudsförfrågningar. Vi vill eliminera hinder, och se till att fler fastighetsägare genomför fler upphandlingar och på så sätt även fler energiåtgärder.

Att göra gemensam sak och upphandla tillsammans förenklar processen och är bättre för klimatet, samt sparar tid och pengar för beställaren. Detta samtidigt som det ger en mer lönsam affär för leverantören. För att få till den energieffektivisering som så väl behövs har Eneff, Installatörsföretagen, Sustainable Innovation och Fastighetsägarna har tagit fram en plattform för att göra detta till verklighet – Kvarteret Klimatspararna

Klimatspararna samordnar gemensamma upphandlingar för bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare vilket gör det enklare och mer kostnadseffektivt för medverkande leverantörer. Under 2021 genomfördes den första gemensamma upphandlingen via plattformen Kvarteret Klimatspararna. Alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Örebro-regionen fick möjligheten att gemensamt handla upp mer energieffektiv belysning i sina fastigheter. Det resulterade i flertalet lyckade upphandlingar och nu öppnar Klimatspararna upp för andra energiåtgärder runt om i Sverige. En upphandling drar igång när tillräckligt stort intresse finns inom just det området.

"Gemens upphandling av tjänster och produkter inom energiområdet skapar långsiktiga kundrelationer och förenklar anbudsprocessen för installatörer och entreprenörer. Vi på Installatörsföretagen har därför varit med och utvecklat den här plattformen som vi hoppas ska underlätta för många installatörer.” säger Helen Aristondo Magnusson som är energiexpert på Installatörsföretagen.

Steg för steg:

  1. Beställare uppger förbättringsbehov och ort
  2. Kvarteret Klimatspararnas databas hittar andra med samma behov
  3. Möjligheten att delta skickas ut till anmälda leverantörer
  4. En gemensam upphandling påbörjas
  5. Beställarna får ta del av det vinnande budet för att sedan ta ställning till att signera ett avtal

Skapa en profil

Vill du ha möjlighet att delta i upphandlingar som sker via Klimatspararna? Skapa en profil direkt!