Hoppa till innehåll

Energieffektivisering – vilka åtgärder ger snabbast resultat?

Energieffektivisering

06 april 2023

Med dramatiskt förändrade prisnivåer på energi får såväl hushåll som företag sämre ekonomi. Samtidigt är det en stark drivkraft att effektivisera energianvändningen med långsiktiga vinster för klimatet som effekt. Den 28 mars genomfördes Construction summit i Stockholm. Här kan du lyssna till samtalet om energieffektivisering som spelades in.

Installationsbranschen befinner sig i epicentrum för den här utvecklingen och arbetar med att ta fram kostnadseffektiva och klimatsmarta energilösningar. Hur sänker man snabbast sina driftkostnader genom energieffektivisering? Hur satsar man på egen elproduktion på ett lönsamt och hållbart sätt? Hur agerar fasadbranschen? Kan man spara energi utan att sänka komforten/standarden? Hur resonerar ett stort fastighetsbolag kring energieffektivisering och solelproduktion?

De här frågorna svarar panelen på, bestående av Björn Berggren, Adrian Westman, Jonas Almquist och Jakob Morelius. Samtalsledare var Helen Aristondo Magnusson, energiexpert på Installatörsföretagen.

- Vi behöver finansiering och kompetent personal som kan utföra jobbet. Även tillståndsprocesser och nätutbyggnad behöver ses över. Fler lösningar behövs helt enkelt för att vi ska kunna få en energieffektiv och fossilfri fastighetsbransch, menar Helen Aristondo Magnusson i podden.