Hoppa till innehåll
Säker El uppgraderas – välkommen in till nya Säker El måndag 6 maj Läs mer

Se IN Talks - En smart fastighet i ett flexibelt energisystem i efterhand

21 april 2022

Missade du vårt nya avsnitt av IN Talks - En smart fastighet i ett flexibelt energisystem? Nu kan du se webbinariet i efterhand.

IN Talks är ett forum där vi bjuder in till diskussion om branschfrågor.

IN Talks - En smart fastighet i ett flexibelt energisystem

Elektrifieringen i samhället pågår redan i snabb takt och ökar därmed belastningen på elnäten, med effektbrist som följd. Samtidigt genomgår den svenska elproduktionen en förändring. Från att vi tidigare har utgått från stora kraftverk växer det nu snabbt fram nya förnybara produktionsalternativ, allt från solcellerna på grannens tak till Europas största landbaserade vindkraftspark i Piteå markbygd.

Men de förnybara alternativen går inte att reglera på samma sätt som den stora kraftverksproduktionen utan varierar beroende på exempelvis väderförhållanden och tid på dygnet. Vi konsumenter är också ovana vid att behöva tänka på när vi använder el på en flexibel elmarknad.

En viktig del i att möta dessa utmaningar är digitaliseringen och att nyttja effektivare energin mer effektivt i våra bostäder. Ett smartare energisystem med digitaliserade, energieffektiva byggnader och ökad automatisering gör att hållbara energislag kan användas där de gör som mest nytta. Men utvecklingen går alldeles för långsamt! Trots att tekniken redan existerar för att såväl digitalisera som automatisera fastighetsbeståndet och hantera ett flexibelt elnät, så sker detta i alldeles för låg utsträckning. Vad behöver vi göra för att underlätta omställningen? Hur ser vi till att våra fastigheter blir en bidragande faktor i framtidens energisystem? Hur kan vi stötta framtidens energikonsumenter att se fördelarna? Välkommen att lyssna på en diskussion i IN Talks om just detta.

Paneldeltagare:

  • Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen inleder och avslutar
  • Caroline Szyber, moderator
  • Johan Möller, affärsområdeschef för byggnadsautomation, GK Sverige
  • Khaldon Hindi, strategi och affärsutvecklingschef, Siemens Smart Infrastructure i Sverige.
  • Mari-Louise Persson, miljö- och energichef, Riksbyggen
  • Sofia Stensson, forskare med fokus på byggnads- och installationsteknik relaterat till energieffektivisering och efterfrågeflexibilitet, Rise
  • Joakim Carlsson, expert installationsteknik - tele, Installatörsföretagen

Ta del av inspelningen här ovan.