Hoppa till innehåll

Nytt poddavsnitt: "Så påverkas du av höjda materialpriser och en stökig omvärld”

Krig i Europa

29 mars 2022

Lyssna på Installatörspoddens tolfte avsnitt som handlar om invasionen av Ukraina, försenade eller helt uteblivna leveranser, höjda bränslepriser och materialpriser. Flera experter ger dig bakgrunden till varför det ser ut som det gör och tips på hur du kan hantera det.

Poddavsnittet inleds med att Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk ansvarig på Svenskt Näringsliv, beskriver det pågående krigets påverkan på svenska företag och svensk ekonomi. Han berättar även hur Svenskt Näringsliv arbetar med frågan och vad du som företgare kan göra.

- Erfarenheter kan vi dra från pandemiarbetet givetvis, inte minst vilka behov som finns. Pandemin var en typ av kris, det här är en annan typ av kris. Den här oberäkneligheten, att vi har ett krig i Europa fanns inte där då, förklarar Johan.

- Försök att få en uppfattning om ditt företags leverantörskedjor och få en uppfattning om var det kan finnas sårbarheter, uppmanar han.

Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen håller med Johan Sjöberg om hans resonemang kring krigets effekter.

- Vi har resultatet av sviterna av corona, med höjda materialpriser med mera. Men kriget spär på det problemet. Så just nu sitter vi och lyssnar efter vad kan det få för effekter, säger han i podden.

Ola framhäver särskilt problematiken med ökade drivmedelspriser i en bransch som är beroende av sina servicebilar för att kunna utföra jobbet.

- Det är det som direkt påverkar våra företag. Om man tar våra 3 600 medlemsföretag som tillsammans har drygt 35 000 servicebilar. De har idag en kostnad som är 10 kr högre än när de satte priset för sina kunder. Om vi tänker oss att man åker 10 mil om dagen, då kostar det 3,5 miljoner kronor extra om dagen. På ett år handlar det då om en kostnadsökning på 800 miljoner – helt otroliga priser.

När materialet krånglar

Vi pratar om höjda materialpriser, försenade eller helt uteblivna leveranser där Lovisa Elmgren och Johan Edward, entreprenadjurister från Installatörsföretagen reder ut vad som gäller.

- Det är inte alls självklart att man kan få betalt från kunden när man har ett fastprisavtal. Det innebär att ett företag som går in i ett nytt fastprisprojekt kanske inte kan få betalt för kostnadsökningen.

Förutom programledarna Heléne Stors från Installatörsföretagen och Leif Jitelius från produktionsbolaget Hajp medverkar även följande gäster i detta avsnitt:

  • Ted Rustas, vd Mälarrör
  • Viktor Sterner, entreprenadjurist Installatörsföretagen
  • Johnny Averstedt, Elektrobyrån i Åkersberga
  • Daniel Ellström, Oppunda VVS i Katrineholm

Lyssna på avsnittet här