Hoppa till innehåll

Regeringen presenterar nationell strategi för elektrifiering

Lönsamhet & företagande

07 februari 2022

Den 3 februari presenterade regeringen en nationell strategi för en kraftfull elektrifiering med helhetsgrepp om förutsättningarna för en omställning av vårt energisystem. Installationsbranschen är en viktig möjliggörare för att omställningen ska ske och Installatörsföretagen välkomnar en tydligare strategi framåt.

Installationsbranschen är nyckeln för att Sverige ska klara av klimatomställningen. Det är våra medlemmar som installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Installationer av solceller, laddstolpar, smart styrning av fastigheter samt utbyggnad och upprutning av elnätet. Därför är denna elektrifieringsstrategi av vital för våra medlemmar.

Installatörsföretagen har varit involverade i regeringens arbete att ta fram elektrifieringsstrategin och deltagit i flera möten med såväl den dåvarande energiministern Anders Ygeman som tjänstemän på Regeringskansliet. Vi har bland annat diskuterat de förutsättningar som behövs för att branschen ska kunna göra det jobb som behövs för att samhället ska kunna ställa om energisystemet.

− Det är glädjande att regeringen tar ett krafttag i arbetet med att lösa klimatomställningen. Elektrifieringsfrågan är både viktig och brådskande för våra medlemmar. Därför ser vi på Installatörsföretagen fram emot fortsatta dialoger med regeringen och energiministern i frågan. Säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

− Det är bra att regeringen avser kraftsamla kring många av våra viktigaste frågor. Att vi ökar takten på energieffektivisering och etablerar ett flexibelt energisystem är av största vikt. Men jag är orolig för kompetensförsörjningen. Även om denna fråga finns med i elektrifieringsstrategin är det en gigantisk utmaning. Det krävs mer än bara utbildningsplatser, företagen har ett stort ansvar i att lära upp och lära om och behöver stöd. Det är redan idag är en stor flaskhals och denna fråga inte tas på allvar kommer vi inte kunna ställa om samhället i tid, säger Amanda Rafter Ekenman ansvarig för kompetensförsörjning.