Hoppa till innehåll

Nya ID06-kort kräver ny hårdvara

Företagarfrågor

16 november 2021

ID06 inför ny kortstandard. Med de nya korten kan man på sikt använda biometrisk avläsning. Det ökar säkerheten markant. För att avläsa de nya korten krävs en ny hårdvara.

Nuvarande ID06-kort innehåller två standards: PIV och en emulering* av Mifare Classic. Sista dagen att använda Mifare teknik i ID06-kort är den 1 januari 2022.

Från och med november börjar nya kort lanseras. De innehåller enbart den säkrare PIV tekniken. För de personer som fortfarande har kvar sitt nuvarande ID06-kort, där giltighetstiden inte gått ut, sker ingen förändring. De kan använda sitt ID06-kort precis som idag.

De nya korten medför behov av ny hårdvara för avläsning, om den befintliga utrustningen inte har stöd för PIV-tekniken. Den nya hårdvaran finns hos samtliga applikationsleverantörer kopplade till ID06. Medlemsföretag som själva sätter upp utrustning för att läsa ID06-kort bör kontrollera att utrustningen också kan hantera PIV.

Mer information

Generell information om ID06-kortet: Kort - ID06

För frågor och svar kopplat till ID06- systemet: Kundtjänst - ID06

* Emulering innebär att man lägger på en programvara som ligger på chipet i kortet. Kortet blir då en mjukvarukopia av ett Mifare-kort.