Hoppa till innehåll

Robotteknik säkrar arbetsplatsen

Lönsamhet & företagande

27 oktober 2021

Det ställs högre krav på att öka produktiviteten, förbättra arbetsmiljön och minska miljöpåverkan inom byggbranschen. För att lösa de kraven är många överens om att robotteknik kan vara till stor nytta. Ämnet var i fokus på senaste Nordic ConTech Talks.

Spela video

Utvecklingen inom robotiseringen går snabbt framåt och det som verkade omöjligt för några år sedan är inte längre omöjligt.

– Vi måste ta med oss det faktum om varför robotteknik är viktigt. Det finns ett antal rapporter som konstaterat att byggsektorn har låg produktivitet och dålig arbetsmiljö där folk sliter ut sig. Robotar kan hjälpa byggarbetaren och underlätta hela processen, säger Fredrik Karlsson, chefredaktör för VVS-Forum och Elinstallatören.

Sensorer med snabb återkoppling

Anders Robertsson, professor i reglerteknik vid Lunds Tekniska Högskola och föreståndare för Robotlab och Centrum för byggrobotik:

– Det finns många olika robotiktekniker och något som vi ser att byggbranschen har ett behov av är sensorbaserad robotik. Med hjälp av sensorer kan man få väldigt snabb återkoppling från en robot som därefter kan anpassa sig intuitivt, säger Anders Robertsson.

Vinsterna är stora med robotteknik inom sektorn och intresset är stort.

– Roboten är ett nyttoredskap. Den kan plocka bort tunga och farliga moment och se till att personal kan jobba tryggt och säkert samt förhindra arbetsskador. Sedan är även den information som en robot kan samla in, väldigt värdefullt för att dokumentera byggprocessen och se vad som händer över tid, förklarar Mathias Haage, experimentell robotforskare vid Lunds universitet och medgrundare för Cognibotics AB.

Mer information

Nordic ConTech Talks arrangerades av Svensk Byggtjänst tillsammans med Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden2030.