Hoppa till innehåll

Därför kan du bli utestängd från jobbet 1 juli

28 juni 2021

Visst har du väl hört talas om den nya säkerhetsutbildningen Safe construction? Men varför är den så viktig? Och om du eller dina medarbetare inte har gått den, hur kan det då påverka era möjligheter att utföra ert arbete? Här går vi igenom det du måste känna till för att inte stängas ute den 1 juli.

Många i installationsbranschen berörs nu när den nya säkerhetsutbildningen Safe construction blir obligatorisk.

Vem berörs?

Den kostnadsfria utbildningen för säkrare arbetsmiljö gäller för alla byggarbetsplatser som Byggföretagens medlemmar ansvarar för. Då kanske du undrar varför det är så viktigt att just du och dina medarbetare går utbildningen? Jo för att om ditt företag exempelvis har anlitats som underentreprenör (UE) av ett byggföretag som är medlemmar i Byggföretagen, så måste personerna som ska utföra arbetet ha gått säkerhetsutbildningen innan de kliver in på bygget – annars riskerar de att inte bli insläppta.

Om utbildningen

Safe Construction utförs via Byggföretagens utbildningscenter, BUC, och kan genomföras via mobil, dator eller surfplatta. Det som krävs är internetuppkoppling samt att du tillåter så kallade cookies.

Magnus Persson som är arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen pratar bland annat om utbildningen i senaste avsnittet av Installatörspodden, där han uppmanar alla företag att genomföra utbildningen så snart som möjligt. Lyssna in poddavsnittet här

Utbildningen kan genomföras vid hur många tillfällen som helst och beräknas ta en till två timmar. För den mer erfarne som inte behöver läsa på kan den dock genomföras under 30 minuter. Ett godkänt resultat gäller i fem år och kan därefter laddas på individens ID06-kort.

Du finner mer information samt frågor och svar på vår sida om utbildningen >>