Hoppa till innehåll

30 miljoner i potten för ditt innovationsprojekt

Lönsamhet & företagande

17 december 2020

Sök medel till ditt forsknings- eller innovationsprojekt! Projektet ska genom digitalisering och industrialisering bidra till en hållbar utveckling av samhällsbyggandet. I Smart Built Environments nionde utlysning ligger hela 30 miljoner kronor i potten.

I utlysningen söker Smart Built Environment forsknings- och innovationsprojekt som ska dra nytta av den kapacitet att snabbt ställa om som samhället visat, tillsammans med fokus på att lösningarna ska ge en effekt över lång tid framåt. Den fokuserar därför på projekt vars resultat är möjliga att implementera i närtid, är resurseffektiva samt skalbara och kan tillämpas på bred front i samhällsbyggandet. Smart Built Environment uppmuntrar särskilt projekt som möjliggör och ger incitament för nya affärs- eller verksamhetsmodeller, nya samarbetsformer och nya/utvecklade värdekedjor

Syftet med utlysningen är att öka takten i den digitala transformationen, genom aktiviteter som berör aktörer i hela värdekedjan från planering till långsiktig förvaltning av bebyggd miljö. Den pågående pandemin har väckt insikt om att en snabbare omställning mot ett mer hållbart samhälle med hjälp av digitalisering är möjligt, samtidigt som det finns en tendens att fokusera på kortsiktiga lösningar för att klara nuläget.

Ansökningar kan adressera såväl processer, samarbetsformer, affärsmodeller som teknik.

Finansiering på 30 miljoner kronor

Utlysningen omfattar en finansiering på 30 miljoner kronor plus krav på samfinansiering från de sökande organisationerna på minst 50 procent av projektens kostnader. Det innebär att utlysningen genererar projekt omfattande cirka 60 miljoner kronor. Det går att söka mellan 500 000 och 4 miljoner kronor. Projektets längd ska vara mellan 12–48 månader.Det går att söka mellan 0,5 och 4 miljoner kronor i projektbidrag och projekten kan pågå som längst under 3 år.

Utlysningen riktar sig till företag, offentlig verksamhet, universitet och högskolor samt institut. Minst två parter ska medverka i ansökan och minst en projektpart ska komma från näringslivet eller offentlig verksamhet.

Ansökan

Sista ansökningsdag är den 4 februari 2021.

Vad kan du söka för?

  1. Innovationsidéer. För att studera genomförbarhet av en tidig idé eller för att testa en utvecklad idé i mindre skala. Maximalt kan du söka 500 000 kronor för projekt som är upp till 12 månader.
  2. Forsknings-, utvecklings- eller innovationsprojekt. Här kan du söka mellan 500 000 och 4 miljoner kronor. Projektlängd 12–48 månader.

Projekten som får bidrag ska

  • Tydligt bidra till Smart Built Environments effektlogik med fokus på sektorns digitala transformation
  • ­Tydligt bidra till hållbarhetsaspekterna minskad klimatpåverkan och ökad jämlikhet i samhällsbyggandet ­
  • Vara skalbara och möjliga att tillämpa i olika miljöer (till exempel i planerings- och tillståndsprocesser i kommuner, regioner eller i bygg- och anläggningsprojekt)

Mer information om utlysningen

Läs mer om utlysningen hos Formas