Hoppa till innehåll

”Rotavdraget behövs för att återstarta Sverige – det är synd att regeringen inte tar den här chansen”

29 september 2020

I Dagens industri den 28 september intervjuas vår vd Ola Månsson om rotavdragets vara eller icke vara. Detta eftersom regeringen utelämnade rotavdraget i höstbudgeten, något som hela bygg- och installationssektorn är kritiska till. Anledningen till kritiken är att företag i branschen signalerar att förfrågan gällande legala servicejobb minskar, och istället ökar svartjobben radikalt.

Bygg- och installationssektorn har efter sommaren genomfört en undersökning bland sina medlemsföretag. Syftet var att se, efter corona, hur branschen påverkats av att rotadraget fortfarande inte höjts till dess ursprungliga 50%. Svaren var tydliga - fyra av tio företag har fått fler frågor om kvittolösa arbeten och nio av tio anser att ett återställt rotavdrag till 50 procent skulle minska svartarbeten i branschen.

Ola Månsson intervjuades därför av Dagens industri och fick möjlighet att diskutera både hur rotavdraget är ett nödvändigt verktyg som snabbt stimulerar ekonomin och samtidigt motverkar fusk och mygel.

– Rotavdraget är ett av många incitament som behövs för att återstarta och stimulera ekonomin. Ett återställt rotavdrag är avgörande för att motverka svartarbete, fusk och mygel i en konjunkturnedgång. Det är synd att regeringen inte tar den chansen, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Ola tog även upp frågan om lärlingar i artikeln, detta då Tillväxtverkets regler gällande korttidspermitteringar hindrar företag från att nyanställa lärlingar. Reglerna säger att om ett företag har filialer över hela landet så betyder permitteringar i Norrland att avdelningar i södra Sverige inte får nyanställa lärlingar, även om just denna avdelning har behov.

– Att företag som korttidspermitterat inte får nyanställa lärlingar, det är väldigt olycklig. Det här innebär att vi kan komma att förlora en hel årskull, kanske en generation, i branschen, säger Ola Månsson.

Läs hela intervjun i dagens industri, du behöver logga in för att kunna läsa artikeln.: Byggbranschen kräver höjt rotavdrag – ”moralen har försämrats”