Hoppa till innehåll

Bluffakturor – Tips för att undvika att bli drabbad

Driva företag, Visa alla

26 mars 2020

Det finns oseriösa bolag som har som affärsidé att genom vilseledande metoder till exempel lura in företag i avtal. Vi har fått tips om att dessa företag är aktiva nu under coronaperioden.

Det kan handla om att du får en blankett där det anges att du ska bekräfta vissa uppgifter som det påstås att du har lämnat tidigare, men där det i det finstilta står att företaget beställer en tjänst eller produkt. Det kan också vara att du erhåller en faktura eller orderbekräftelse för något ditt företag inte har beställt.

För att undvika att bli drabbad kan du, om du erhåller till exempel en blankett eller orderbekräftelse du inte känner igen, sök på avsändarföretaget på Svensk Handels Varningslista. Skriv inte på något förrän du vet vad det handlar om. Företag som tidigare har använt oseriösa metoder markeras på varningslistan med "Varning!" eller "Var uppmärksam!".

Du kan även ladda ner varningslistans app här: App store / Google Play

Om du har blivit drabbad hänvisar vi till Svensk Handels information under "Hantera bluffaktura" . Där finns bland annat information om hur du kan gå tillväga för att bestrida en bluffaktura.

Om du behöver mer information än den som finns på ovanstående hemsidor, har medlemmar i Installatörsföretagen även möjlighet att kontakta Svensk Handel Varningslistan. Du når dem via e-post varningslistan@svenskhandel.se.