Hoppa till innehåll
Tjänsten Säker El kommer att uppgraderas från fredagen den 3 maj.

Undantag i kommande lagkrav gynnar dig som erbjuder energitjänster

Lönsamhet & företagande

29 september 2019

Arbetar ditt företag med energitjänster? Då ger ett nytt lagkrav dig ett gyllene tillfälle att stärka din position på marknaden. Som installatör genomför du åtgärder hos byggnadsägare som har en plan för energieffektivisering, samtidigt som de slipper ett krav på IMD.

Infrastrukturdepartementet öppnar upp för att de byggnadsägare som investerar i energiåtgärder ska slippa kravet på individuell mätning och debitering, IMD, av värme och tappvarmvatten. Om byggnadsägaren saknar en plan för genomförande, innebär förslaget att man måste installera individuell mätning och debitering av värme och tappvarmvatten.

Boverket har utrett lagkravet och föreslår att kravet ska gälla för befintliga flerbostadshus som har ett primärenergital över 200 kWh per kvadratmeter. För Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län föreslår man i stället en gräns på 180 kilowattimmar per kvadratmeter.

- Vi på Installatörsföretagen tycker att det är viktigt att kommande föreskrifter leder till åtgärder som minskar behovet av såväl energi som effekt. Våra medlemmar har en viktig roll och ska se till att installationerna är funktionella. Samtidigt behöver förskrifterna ställa krav på styr- och övervakningssystem som möjliggör energi- och effektoptimering, säger Helen Aristondo Magnusson, energiexpert på Installatörsföretagen.

Stora möjligheter genom energieffektiviseringsåtgärder

För dig som arbetar med energitjänster finns stora möjligheter att göra verklighet av byggnadsägares energiplaner. Befintligt byggnadsbestånd är dessutom i stort behov av upprustning och man behöver byta ut eller uppdatera många installationer. Du som medlem kan även erbjuda din kunskap och kompetens genom att ta fram åtgärdsplaner för energieffektivisering.

EU tog 2012 fram ett direktiv för energieffektivisering. Direktivet innehåller bestämmelser om att ägare av flerbostadshus ska installera individuell mätning och debitering av värme och tappvarmvatten hos sina hyresgäster. Som byggnadsägare behöver man bara göra det om man bedömer att det är kostnadseffektivt.

Boverket negativa till IMD

Boverket har i tidigare utredningar bedömt att IMD värme aldrig är kostnadseffektivt i det svenska beståndet. Detta ledde till att EU-kommissionen 2018 inledde ett överträdelseförfarande mot Sverige avseende implementeringen av energieffektiviseringsdirektivet.

Sverige vill med förslaget till se att de åtgärder som byggnadsägare genomför bidrar till att uppfylla de energimål som man har satt upp på nationell nivå.