Hoppa till innehåll

4S - Sammankopplad stad, sektor och samhälle

Installatörsföretagen har inlett ett samarbete med fyra lärosäten för att tillsammans utveckla korta och företagsanpassade kurser inom installationsteknik. Dessa ska stärka medlemsföretags och individers förmåga att optimera användningen av energi och skapa attraktiva byggda miljöer - kunskaper som behövs för att ta en ledande roll inom samhällsbyggandet. Projektet kallas 4S - Sammankopplad stad, sektor och samhälle och pågår till och med 2026.

Samarbete mellan installationsbransch och lärosäten

Tillsammans med Karlstad universitet, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet ska Installatörsföretagen utveckla innovationskraften i installationsbranschen.

Tanken med projektet är att hjälpa företag inom installationsbranschen att stärka sina medarbetares kompetensutveckling, vilket i sin tur långsiktigt kommer att gynna branschens affärsutveckling. Detta görs bland annat genom att skapa korta och företagsanpassade kurser inom installationsteknik.

Affärslandskapet inom installationsbranschen förändras snabbt tack vare ny teknik och att fastigheten blir en integrerad funktion i marknader som reglerar och balanserar effekt och frekvens. Detta syns tydligt i regeringens styrning mot det EU-gemensamma målet för Fit for 55, vilket är en samling lagstiftningsförslag som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer.

Ny kompetens krävs för att möta EU:s krav

Den kommande omfattande EU-lagstiftningen påverkar den svenska ekonomin på ett genomgripande sätt och Installatörsföretagens 4 000 medlemsföretag måste snabbt utveckla sin kunskap och kompetens inom ett antal nyckelområden för att kunna möta förändringarna på marknaden. Två tunga EU-direktiv är kopplade till energieffektivisering och byggnaders energipresentanda.

Bild3.png
Olika typer av förnybar energi
Källa bild: Regeringen.se

Utöver att minska energiförbrukningen i driften av fastigheter kan byggnaden, genom dess teknikinstallationer för optimering av drift, produktion och lagring av energi, utgöra resurser i vårt el- och energisystem. Vi behöver dock förstå hur de tekniska lösningarna kan sammankopplas och optimeras på både kvarters-, stadsdels-, stads-, och regional nivå. Här kommer kunskaper inom flera ämnesområden, exempelvis avancerad digitalisering, att skapa grund för optimala driftförhållanden på olika nivåer inom energimarknaden.

Fastighetsautomation

Installationer av smart teknik kan ge byggnader och verksamheter möjlighet att lagra och producera egen el eller utjämna toppar i elnät. Dels som aktörer i ett större system inom byggnadskvarter eller ett större geografiskt område. I realiteten innebär det här att det smarta huset blir en komponent i ett system av flera smarta fastigheter, som i sin tur utgör delar av en smart stad, eller ett mer geografiskt utspritt samhälle.

När vi går över till att använda digital teknik och koppla upp fastigheter och infrastruktur genom mätpunkter som samlar in stora mängder data och lagrar den i molntjänster möjliggör vi fastighetsautomation. Med fastighetsautomation menas ett system, oftast i form av en dator eller mikroprocessor, som styr fastighetens energianvändning och säkerställer tillgång på värme, kyla, ventilation, tappvarmvatten, belysning, med mera. När vi väljer att använda oss av denna typ av teknologi utsätter vi oss för en ny typ av infrastrukturkänslighet och cybersäkerhet blir ett kunskapsområde som fler behöver få inblick i.

Nyckeln till samhällets fysiska utveckling i form av infrastruktur och byggnader ligger i samhällsbyggnadsprocessen. Välkänt är att processen traditionellt har varit tidskrävande med många aktörer involverade från ”ax till limpa”. I den samhällsbyggnadsprocess som nu omskapas med stöd av digital teknik för att realisera samhällets förändrade behov, där tillgång på energi är avgörande, önskar Installatörsföretagens medlemmar ta en helt annan, ledande och drivande roll.

Korta kurser parallellt med arbetet

Det strategiska samarbetet mellan Installatörsföretagen och de fyra lärosätena fokuserar, utöver de ämnesmässiga kunskaperna, på hur kunskapen bäst förmedlas till en yrkesverksam person. För både individer och företag tänker vi oss en process där högskolornas installationsutbildningar ska öppnas upp för ett digitalt micro-lärande. Detta ska ske genom att läsa korta kurser på 1,5 högskolepoäng parallellt med arbetet på ett installationsföretag.

De korta kurserna kan även användas av lärosätena för att utveckla befintliga kurser och utbildningar för studenter. Det säkerställer att kunskapen paketeras och används resurseffektivt och öppnar upp för samläsningsmöjligheter. För att ta del av de framtagna kurserna kommer det vara möjligt att använda omställningsstudiestödet som kan finansiera heltidsstudier under ett år.

Bild2.JPG

Rapport: Installatören som huvudentreprenör

Under våren 2023 intervjuades ledande medlemsföretag om sin syn på den framväxande marknaden för smarta installationer där stadens byggda miljö kopplas ihop med tillgång till data i realtid. Resultatet av denna kunskapsinventering presenteras i rapporten Installatören som huvudentreprenör.

Rapporten utforskar de utmaningar och möjligheter som teknikskiftet kring digitalisering och effektiv användning av energi innebär för företag i installationsbranschen. Vilka är de nödvändiga kompetenser som krävs för att utveckla affärer framgångsrikt i den sammankopplade staden?

Klicka på bilden ovan för helskärm.

Ladda ner rapporten.

Vill du veta mer om projektet?

Om du vill veta mer om projektet så är du varmt välkommen att kontakta projektledare Karin Färnevik på karin.farnevik@in.se.