Hoppa till innehåll

Säljaren hjälper installatörerna köpa rätt material

Utbildning och karriär

I Sverige behöver det byggas 600 000 nya bostäder och 800 000 bostäder behöver renoveras. Hela landet ska under de kommande tio åren energieffektiviseras för att halvera energianvändning. För att kunna göra alla de installationerna krävs det mängder av material och säljare med teknisk kunskap som kan hjälpa installatörerna köpa rätt material.

I vårt moderna samhälle tar vi för givet att det finns vatten i kranen och en toalett som fungerar. Vi förväntar oss också att det är skönt att vara inomhus och att vi kan förvara vår mat i kylar och frysar. Om det börjar brinna på ett kontor förväntar vi oss att det finns sprinkler för att släcka branden. Mycket av det vi tycker är självklart installeras av de som jobbar inom VVS – en förkortning för värme, ventilation, sanitet och kyla.

Det behövs säljare hos både hos grossister som säljer VVS-material och hos företag som utvecklar och tillverkar materialet. Säljare med teknisk kunskap inom VVS som kan hjälpa montörerna att hitta rätt material.

Tekniskt kunnig säljare

Tycker du om teknik och försäljning? Då kan jobbet som säljare i butik, för ett fabrikat passa dig eller som säljare på ett VVS-företag.

Som säljare och rådgivare i butik eller hos grossist får du hjälpa kunden att hitta den bästa lösningen. Dina kunder kan vara privatpersoner eller företag.

Du kan också jobba som teknisk säljare. Då är du anställd hos ett företag som säljer ett visst fabrikat. I det arbetet är du företagets representant som ger råd, skriver offerter och säljer till kunderna. Det finns jobb som teknisk säljare för många olika produkter, till exempel olika typer av pumpar, kylsystem, rör, solfångare och golvvärme.

Det finns företag som säljer färdiga lösningar av till exempel badrum, tappvattenanläggningar och avloppsanläggningar. Hos de företagen är det vanligt att det jobbar säljare specialiserade på just dessa färdiga lösningar. Du är då företagets representant som hjälper kunderna att hitta den bästa lösningen.

En bransch med tusen utvecklingsmöjligheter

Om du vill utvecklas inom VVS finns det många möjligheter. Oavsett om du vill bredda dig till flera inriktningar, bli expert eller ledare så är VVS möjligheternas bransch.

Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Många inriktningar att jobba inom

Det finns flera olika inriktningar att jobba med: